Соята е един от големите съюзници на жените в менопауза.
Има научни доказателства, че соята помага за намаляване на риска от остеопороза и затлъстяване през този етап от живота на жената.
Освен това, соята е ценна за справяне с горещите вълни, благодарение на съдържанието си на фитоестрогени.
Именно, съдържанието на фитоестрогени предизвиква спорове от дълго време, тъй като се смята, че те не се препоръчват при пациенти с рак на гърдата.
Затлъстяване и менопауза
Менопаузата настъпва, когато яйчниковият резерв на жената е изчерпан и производството на естроген от яйчниците намалява.
Това е постепенен процес, който е свързан с множество изменения, тъй като естрогените участват в различни жизнени процеси.
Трябва да се отбележи, че със здравословен начин на живот много от тези негативни промени могат да бъдат предотвратени.
Една от функциите на естрогена е да засили окисляването на мазнините в скелетните мускули и да забави образуването на мазнини в черния дроб.
Когато активността на яйчниците спре и се прекрати производството на естроген, започва да се натрупва повече висцерална мазнина.
Няколко проучвания показват, че соевият протеин понижава нивата на инсулин в кръвта, което насърчава загубата на мазнини.
Предотвратяване на остеопорозата
Костите са тъкани, които непрекъснато се обновяват.
Естрогените участват в този процес, благоприятствайки създаването на костна маса, но когато нивата им спаднат по време на менопаузата, реабсорбцията - разрушаването на костите става много по-бързо от изграждането на нова кост.
Ето защо остеопорозата - загубата на костна маса, която увеличава риска от фрактури, засяга 30% повече жени на възраст над 50 години.
Проучване на Британския университет в Хъл е показало, че дневният прием на соев протеин с 66 милиграма изофлавони забавя загубата на костна маса и предотвратява остеопорозата.
Изофлавоните са най-известният вид фитоестрогени - растителни молекули, които имитират функциите на естрогените.
Изофлавоните се съдържат в много храни – в повечето бобови растения, зърнени храни, зеленчуци и плодове.
Въпреки това соята е тази, която осигурява най-много изофлавони.
Облекчение на горещите вълни и справяне със сухотата на влагалището
Отново соевите изофлавони са ценни в това отношение.
Тези растителни вещества са структурно и функционално подобни на естрадиола - женския полов хормон, произвеждан предимно от яйчниците.
Поради сходството си изофлавоните могат частично и по много по-слаб начин да заменят ролята на естрогените.
Този ефект е важен по време на менопаузата, когато нивата на естроген и прогестерон намаляват.
Проучвания, публикувани в Journal of the American Medical Association (JAMA), показват, че приемането на изофлавони помага за намаляване на честотата на ежедневните горещи вълни, както и на вагиналната сухота.
Риск от ракови заболявания
Соевите изофлавони са ефективни за облекчаване на симптомите на менопаузата.
Съществуват предположения за тяхната канцерогенност.
Някои видове рак на гърдата са хормонално зависими, тоест използват естрогенни рецептори за растеж и разпространение.
Ето защо се смята, че фитоестрогените в соята повишават риска от тези видове рак.
Всъщност, изофлавоните са определени като ендокринни разрушители - вещества, които взаимодействат с нашите хормони и увреждат функцията на ендокринните жлези, но Европейската агенция по храните не ги смята за опасни и това се потвърждава от обширен преглед на проучвания.
Съществува и убеждение, че изофлавоните могат да взаимодействат с лекарството тамоксифен при пациенти, подложени на лечение за рак на гърдата.
Проучвания, изследващи дали изофлавоните могат да увеличат растежа на раковите клетки, са дали противоречиви резултати.
Някои изследвания показват, че 10 mg изофлавони на ден намаляват риска от рецидиви при рак.
Какво количество соя може да се приема на ден?
Спазването на хранителен режим, богат на соеви зърна, преди достигане на менопауза, помага да се противодейства на внезапния спад на естрогена.
Всъщност, при жените в Япония се наблюдават по-малко симптоми на менопауза, тъй като консумацията на соя е част от храненето им още от детството.
Ако симптомите са по-изразени, увеличаването на приема на соя няма да е достатъчно, за да се получи достатъчно количество от тези фитоестрогени.
Необходимо е да се приемат добавки, за да се набавят нужните дози изофлавони, които варират между 40 и 80 mg на ден.
Референции:
https://www.sabervivirtv.com/nutricion/efectos-dieta-soja-mujeres-50_7235
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27465911/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33775173/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22648714/