Редовното посещение на гинеколог за извършване на цитологичен анализ е ключът към ранното откриване на гинекологични заболявания и особено за откриване на рак на маточната шийка.

 

Цитологията позволява да се открият лезиите, които човешкият папиломавирус - HPV може да причини в шийката на матката и да се започне лечението възможно най-рано.


 

Въпреки това цитологиячните изследвания може да бъдат заменени с обикновена менструална кръвна проба.

 

Проучване, проведено от изследователи в Китай и публикувано в сп. JAMA Network Open, разкрива, че изследването на менструалната кръв може да бъде лесно осъществимо и да служи за алтернатива при откриване на папиломавирус.

 

 

Анализ на ДНК от менструална кръв

Изследователите са анализирали ДНК от менструална кръв и са открили, че тя може да разкрие наличието на човешки папиломавирус с 94,2% степен на точност.

 

Всъщност този метод е дори по-точен от цитологичните изследвания за откриване на папиломавирусна инфекция.

 

Изследователите заявяват, че откриването на папиломавирус чрез менструална кръв, може да бъде полезен и много практичен неинвазивен метод.

 

Пробите трябва да се вземат от втория ден от менструацията, тъй като тогава кървенето обикновено е по-обилно.

 

Папиломавирус и рак

 

Папиломавирусът се свързва с рак на маточната шийка, въпреки че може да причини и рак на влагалището, ануса, пениса и някои видове рак на устата и гърлото.

 

При 80% от сексуално активните хора се установява зараза с човешки папиломавирус в определен момент от живота им.

 

Въпреки това малка част от тях развиват рак, защото имунната им система се справя с вируса и не води до появата на ракови лезии.

 

Не всички варианти на човешкия папиломавирус са канцерогенни: съществуват повече от 200 варианта и само около 20 са потенциално канцерогенни.

 

Честотата на рак на маточната шийка е между 8 и 9 случая на 100 000 души.

 

Среща при жени, при които инфекцията е била в латентно състояние в продължение на години, докато в крайна сметка не е причинила появата на анормални клетки.

 

Защита срещу рак на шийката на матката

Ваксината срещу папиломавирус при момичета и използването на предпазни средства по време на полов акт са двата остовни елемента за избягване на заразяване и развитие на рак на маточната шийка.

 

За ранно откриване гинекологът извършва цитонамазка - вземане на проба от влагалището и шийката на матката, която се анализира в лаборатория.

 

В действителност цитологичното изследване не открива папиломавирус, а възможни предракови или ракови лезии, които той може да е причинил, без значение колко малки.

 

Ако цитологичният профил е променен и гинекологът подозира необичайни лезии, се извършва изследване за човешки папиломавирус.

 

Този тест ни позволява да открием точните варианти на папиломавирус, от които пациентът се е заразил.

 

Укрепване на имунната система

Заразяването с човешкия папиломавирус не означава, че ще се развие рак.

 

Вирусът има латентен период, което означава, че прекарва известно време в организма преди да започне да причинява туморни изменения.

 

Този латентен период може да продължи с години.

 

Укрепването на имунната система чрез здравословни навици, здравословна диета, упражнения и контрол на стреса, е инвестиция в здравето, която ще помогне на организма ни да се бори срещу всякакви видове патогени, включително човешкия папиломавирус.

 

Във всеки случай, гинекологичният контрол е от съществено значение и смъртните случаи от този тумор са малко в развитите страни, благодарение на ранното откриване, което позволява да се лекува в началото.

 

След 25-годишна възраст се препоръчва извършване на цитологично изследване на всеки 3 години.

 

Може също да се извърши тест за човешки папиломавирус след 30-годишна възраст и ако е отрицателен може да се извърши отново след 5 години.

 

Този контрол трябва да се поддържа до 65-годишна възраст чрез цитологични анализи или изследвания за човешки папиломавирус.

 

Анализирането на менструални проби, при жените в детеродна възраст, би улеснило диагностиката, тъй като е по-лесно и практично.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/detectar-virus-papiloma-vph-sangre-menstrual_6756

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2787432