Тампоните са медицински средства, които се използват за предотвратяване изтичането на менструална кръв през периода на менструация. Най-често тампоните са изработени от памук или изкуствена коприна и имат цилиндрична форма. Съществуват два основни типа дамски тампони: с или без апликатор, който улеснява поставянето им. Според количеството кръв, което могат да поемат (абсорбцията си), тампоните се разделят в няколко групи:

 

  • Тампони със слаба абсорбция – поемат около и под 6 г;
  • Тампони с умерена абсорбция – поемат 6 до 9 г;
  • Тампони със супер абсорбция, които поемат 9-12 г;
  • Тампони със супер плюс абсорбция, поемащи 12-15 г;
  • Тампони с ултра абсорбция, поемащи 15-18 г.

 


Тампоните се поставят във влагалището при спазване на условията, посочени на опаковката. Важно е при по-лека менструация да не използвате тампони с по-висока степен на абсорбция и те да се сменят на всеки 4 до 8 часа. Препоръчва се тампонът да не престоява във вагината за период по-дълъг от 8 часа.

 

Съществуват няколко мита и въпроси за тампоните, които плашат момичетата и жените и които е редно да развенчаем:

 

1. Тампоните могат да причинят загуба на девствеността – хименът или т.нар. девствена ципа е мембрана, разположена на входа на влагалището при момичета, които не са имали полов контакт. Поставянето на тампон при девствени момичета не води до загуба на девствеността, тъй като това е понятие е обширно, свързано е с различните културни разбирания и обикновено като „загуба на девствеността“ се приема първото полово сношение.

 

2. Тампонът може да проникне по-дълбоко и да остане във влагалището – то е мускулеста тръба с дължина 8-12 см. Вероятността тампонът да проникне на дълбочина, при която да не може да го отстраните, е малък и няма повод за подобни притеснения. При по-продължително престояване на тампона във вагината и невъзможност да бъде отстранен е препоръчително да потърсите лекарска помощ.

 

3. Тампоните не са подходящи при първа менструация (менархе) – няма значение дали използвате дамски тампони при първа или поредна менструация. Възникването на този мит се дължи може би на по-специфичния и труден начин на поставяне на тампона, поради което много от момичета при първа менструация, предпочитат използването на дамски превръзки.

 

4. Трябва да усещаме тампона при поставянето му – при правилно поставяне тампонът не би трябвало да се усеща. При наличие на усещания той трябва да избута малко по-навътре.

 

5. Носенето на дамски тампони може да причини синдром на токсичен шок (TTS) – тампоните трябва да сменят на всеки 4 до 8 часа. Носенето на високо абсорбиращи тампони за по-дълъг от 8 часа период увеличава риска от синдром на токсичния шок. TTS е изключително рядко състояние, което се среща често, но не само, сред жени, използващи дамски тампони по време на менструация. Причинител е бактерия от вид Staphylococcus aureus, като синдромът започва внезапно и се проявява с висока температура, отпадналост, гадене, повръщане, диария. Синдромът на токсичния шок е животозастрашаващо състояние.

 

6. Смяната на тампон при уриниране е наложителна – не е нужно тампоните да се сменят при всеки акт на уриниране, тъй като не възпрепятстват изтичането на урината през уретрата. При дефекация обаче смяната е препоръчителна, тъй като съществува риск от попадане на бактерии от ректума, които да причинят инфекции.

 

7. Използването на тампони е болезнено – понякога поставянето на тампон може да причини болка поради вагинална сухота и стягане на вагиналната мускулатура. В тези случаи се препоръчва използването на лубрикант на водна основа. Нормално, носенето на дамски тампон не бива да предизвиква болка. При наличие на такава е редно да се обърнете към акушер-гинеколог.

 

Тампоните са удобен, безболезнен и често използван метод за преминаване през периода на менструация. Носенето на тампон при редовната му смяна е безопасно и не бива да предизвиква страх у жените.