Наднорменото тегло през целия живот удвоява риска при жените от развитие на рак на матката. Това показва проучване, финансирано от Cancer Research UK, публикувано днес в BMC Medicine.

 

Проучването от Университета в Бристол е едно от първите, които установяват, че за всеки 5 допълнителни единици индекс на телесна маса, рискът за жената от развитие на рак на матката се удвоява - наблюдава се увеличение от 88%.


 

Този резултат е по-висок отколкото повечето предишни проучвания предполагат и отразява влиянието на телесното тегло по време на целия живот.

 

Пет единици индекс на телесна маса е разликата между категорията "наднормено тегло" и категорията "затлъстяване".

 

Международното проучване разглежда генетични проби от около 120 000 жени от Австралия, Белгия, Германия, Полша, Швеция, Обединеното кралство и САЩ, от които около 13 000 имат рак на матката.

 

Този голям статистически анализ е едно от първите по рода си проучвания, които разглеждат ефекта от по-високия индекс на телесна маса през целия живот върху риска за развитие на рак на матката.

 

Изследователите проучват маркери за 14 характеристики, които могат да свързват затлъстяването и рака на матката.

 

Те са открили два хормона - инсулин на гладно и тестостерон - които увеличават риска от развитие на рак на матката.

 

Като определят точно как затлъстяването увеличава риска от развитие на рак, например чрез хормони, учените в бъдеще могат да използват терапевтични средства за намаляване или увеличаване на нивата им при лица, които са с по-висок риск.

 

Например лекарства като метформин, използвани при лечение на диабет, могат да намалят нивата на хормоните и изследванията показват, че това лекарство също влияе на риска от рак, въпреки че продължават допълнителни проучвания.

 

Ракът на матката е един от видовете рак, които са най-тясно свързани със затлъстяването. Наднорменото тегло и затлъстяването са вторите най-лесно предотвратими причини за рак на матката.

 

Проучването е интересна първа стъпка към това как генетичните анализи могат да бъдат използвани, за да се разкрие точно как затлъстяването причинява рак и какво може да се направи за справяне с него.

 

Връзките между затлъстяването и рака на матката са добре известни, но това е едно от най-големите проучвания, които изследват това на молекулярно ниво. 

 

Необходими са повече изследвания, за да се проучи точно кои лечения и лекарства могат да се използват за управление на риска от рак сред хората, борещи се със затлъстяването.

 

Вече знаем, че наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от развитие на 13 различни вида рак.

 

За да намалим риска от рак, е важно да поддържаме здравословно тегло, чрез редовна физическа активност и спазване на балансирана диета.

 

Референции:

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02322-3