Болката в гърдите, известна още като масталгия, е често срещана при жените. Хормоналните промени през менструалния цикъл и преди менопаузата са основната причина за дискомфорт и болка в гърдите.

 

В допълнение към болката, гърдите могат да се усещат стегнати, подути и чувствителни на допир.


 

Ако дискомфортът се дължи на хормонални промени по време на менструалния цикъл, то той обикновено се появява в дните преди менструацията и се усеща и в двете гърди.

 

Предменструалната болка обикновено се усеща в горната и външната част на гърдите.

 

Жените с плътни гърди са засегнати по-често от тази болка.

 

Причината е, че тези гърди са изградени повече от фиброзна, отколкото мастна тъкан и са по-чувствителни към хормонални промени.

 

Поради това те са по-склонни към възпаление и дори могат да причинят дискомфорт при минимално триене. 

 

Болката засяга едната гърда

Хормоналните промени не са единствената причина за болка в гърдите. 

 

Други причини са:

  • Мастит - инфекция, която засяга каналчетата на млечната жлеза. Болката обикновено е остра, а засегнатата гърда е гореща, подута и зачервеан. Може също да са напипа бучка в гърдата и да се развие треска.
  • Киста - при натрупване на течност в един от многобройните лобове, които изграждат млечната жлеза. Обикновено са кръгли и гладки на допир и при докосване се движат. Кистите не винаги са болезнени. Някои от тях се променят по размер, защото кистите понякога стават по-големи по време на овулация и намаляват в дните на менструация.
  • Доброкачествен тумор - най-честият се нарича фиброанедом. Фиброаденомите са твърди и подобно на кисти се движат лесно под кожата.

Може ли причината да е извън гърдата?

Понякога произходът на болката не е в гърдата, въпреки че се усеща в нея.

 

Контрактура, разтягане или възпаление на хрущяла, който свързва ребрата с гръдната кост - костохондрит може да причинят болка в гърдите, особено свързана с движение.

 

Най-често се появява само от едната страна.

 

Някои лекарства, като противозачатъчни, хормонална терапия, някои антидепресанти, антибиотици и антихипертензивни средства също могат да бъдат причина за болката в гърдите. 

 

Болка и риск от рак на гърдата

Според голямо проучване, публикувано в British Journal of General Practice, с данни от повече от 10 000 жени, болката не увеличава риска от рак на гърдата.

 

Сред участничките, които съобщават за болка в гърдите, процентът на засегнатите от рак на гърдата е 0,4%.

 

За разлика от тях, сред тези, които са показали симптоми като бучка или промени в зърната, честотата е много по-висока, приблизително 5%.

 

Как да намалим болката в гърдите?

  • Избор на правилния размер сутиен.
  • Прием на максимум 2 кафета на ден - някои жени съобщават за по-малко дискомфорт, като намалят или елиминират приема на кофеин. Изглежда, че той може да благоприятства хормоналните промени.
  • Намаляване на консумацията на сол - в големи количества солта благоприятства типичното подуване по време предменструалния синдром. Препоръчително е солта да се приема в умерени количества при склонност за подуване на гърдите преди менструация.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/causas-dolor-senos_6925