Женската репродуктивна система изпълнява няколко функции. Яйчниците произвеждат клетки, наречени яйцеклетки или ооцити. След това яйцеклетките се транспортират до фалопиевата тръба, където може да настъпи оплождане от сперматозоид. Оплодената яйцеклетка се придвижва към матката, където маточната лигавица се уплътнява в отговор на нормалните хормони на репродуктивния цикъл. 

 

Веднъж в матката, оплодената яйцеклетка може да се имплантира в удебелената маточна лигавица и да продължи да се развива. Ако имплантирането не се осъществи, маточната лигавица се отделя като менструален поток. В допълнение, женската репродуктивна система произвежда женски полови хормони, които поддържат репродуктивния цикъл.


 

По време на менопаузата женската репродуктивна система постепенно спира да произвежда женските хормони, необходими за функционирането на репродуктивния цикъл.

 

В този момент менструалните цикли могат да станат нередовни и в крайна сметка да спрат. Една година след спиране на менструалния цикъл се счита, че жената е в менопауза.

 

Какво се случва по време на менструалния цикъл?

Жените в репродуктивна възраст (започващи някъде от 11 до 16 години) изпитват цикли на хормонална активност, които се повтарят на интервали от около един месец. 

 

С всеки цикъл тялото на жената се подготвя за потенциална бременност.

 

Средният менструален цикъл отнема около 28 дни и протича на фази. Тези фази включват:

 

  • Фоликуларна фаза (развитие на яйцеклетката)
  • Овулаторна фаза (отделяне на развитата яйцеклетка)
  • Лутеалната фаза ( фаза, по време на която нивата на хормоните намаляват, ако яйцеклетката не се имплантира)

 

Има четири основни хормона (химикали, които стимулират или регулират дейността на клетките или органите), участващи в менструалния цикъл. Това са фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон, естроген и прогестерон.

 

Фоликуларна фаза започва от първия ден от менструацията. По време на този етап се случват следните събития:

  • Два хормона, фоликулостимулиращият хормон и лутеинизиращият хормон, се освобождават от мозъка и чрез кръвта се транспортират до яйчниците.
  • Хормоните стимулират растежа на около 15 до 20 яйцеклетки в яйчниците, всяка в собствена „обвивка“, наречена фоликул.
  • Фоликулостимулиращия и лутеинизиращич хормон също предизвикват увеличаване на производството на женския хормон естроген. Тъй като нивата на естроген се повишават, той изключва производството на фоликулостимулиращ хормон. Този внимателен баланс на хормоните позволява на тялото да ограничи броя на фоликулите, които ще подготвят яйцеклетките за освобождаване.
  • С напредването на фоликуларната фаза един фоликул в един яйчник става доминиращ и продължава да узрява. Този доминиращ фоликул потиска всички останали фоликули в групата. В резултат на това те спират да растат и умират. Доминиращият фоликул продължава да произвежда естроген.

Овулационната фаза обикновено започва около 14 дни след началото на фоликуларната фаза, но може да варира. Повечето жени имат менструален цикъл от 10 до 16 дни след овулацията. По време на тази фаза следва:

  • Повишаването на естрогена от доминиращия фоликул предизвиква скока в количеството лутеинизиращ хормон, който се произвежда от мозъка. Това кара доминиращият фоликул да освободи яйцеклетката си от яйчника.
  • Тъй като яйцеклетката се освобождава (процес, наречен овулация), тя се улавя от издатини на края на фалопиевите тръби (фимбрии). 
  • В продължение на един до пет дни преди овулацията много жени забелязват увеличение на цервикалната слуз. Това представлява вагиналният секрет, който помага за улавянето и подхранването на сперматозоидите по пътя към яйцеклетката.

Лутеалната фаза започва веднага след овулацията. След като освободи яйцеклетката си, празният овариален фоликул се развива в нова структура, наречена жълто тяло. Жълтото тяло отделя хормоните естроген и прогестерон. Прогестеронът подготвя матката за имплантиране на оплодената яйцеклетка.

 

Ако се е осъществил полов акт и яйцеклетката е оплодена от сперматозоид, оплоденото яйце (ембрион) ще премине през фалопиевата тръба, за да се имплантира в матката. 

 

Ако яйцеклетката не е оплодена, тя преминава през матката. Не е необходима за поддържане на бременност, лигавицата на матката се разрушава и се отделя, започва следващата менструация.

 

Източник:

my.clevelandclinic.org