Химическите съставки като парабени и бензофенони, открити в някои козметични продукти и продукти за лична хигиена, могат да бъдат свързани с повишен риск от развитие на ендометриоза.

 

Тези химикали се съдържат в някои червила, лакове за нокти, бои, кремове за лице, маски за лице, лакове и пяна за коса. 
 


Характерно е, че действат като токсични агенти за ендокринните жлези и са способни да имитират или блокират действието на някои хормони.

 

Това е установено от проучване, публикувано в сп. Environmental Research, проведено от изследователи от Университета в Гранада и Клиничната университетска болница Сан Сесилио.

 

Ендометриозата е често заболяване

Смята се, че 1 от 10 жени в детеродна възраст е засегната от ендометриоза.

 

Това е доброкачествена патология, която се проявява, когато ендометриумът - лигавичният слой, който покрива матката отвътре - се разраства в различни области в корема и таза.

 

Този растеж причинява редица симптоми като болезнена и/или нередовна менструация, дискомфорт по време на полов акт или уриниране, болка в таза, проблеми с червата, безплодие.

 

Въпреки че симптомите могат значително да намалят качеството на живот на жената, е трудно да се стигне до диагноза.

 

Изчислено е, че може да отнеме между 7-8 години след началото на симптомите, за да се определи диагнозата.

 

Като лечение обикновено се прилагат лекарства за облекчаване на дискомфорта и ако ендометриозата е в тежка степен, се налага оперативна намеса.

 

Ролята на хормоните при ендометриозата

Въпреки че точните причини за появата на ендометриоза не са известни, се подозира, че те могат да бъдат разнообразни, включително генетични, епигенетични и екологични причини.

 

Хормоните изглежда играят ключова роля, посочват авторите на изследването - гинекологът Олга Окон от Университетската болница Сан Сесилио и професор Франсиско Артачо от Университета в Гранада.

 

Изследователите предполагат, че наличието на химични вещества, които са способни да имитират или блокират действието на хормоните на ендокринните жлези, присъстващи в много продукти за ежедневна употреба, може да допринесе за увеличаването на диагностицираните случаи на ендометриоза.

 

Сред тези химични вещества са парабените и бензофеноните, които са широко използвани в козметичната индустрия.

 

Самите химикали не могат да доведат до ендометриоза, но те биха били част от така наречената експозома - концепция, за която се говори все повече и която се отнася до негенетичните фактори на околната среда, на които сме изложени през целия си живот и които обуславят здравето ни .

 

Така парабените и бензофеноните биха били част от тази експозома, която увеличава риска от ендометриоза.

 

Козметика и риск от ендометриоза

За да потвърдят връзката между химикалите в някои козметични продукти и ендометриозата, изследователите са определили количествено вътрешните нива на парабени и бензофенони при общо 124 жени, със и без ендометриоза, от държавни болници в град Гранада.

 

Събрана е подробна информация за употребата на козметика и продукти за лична хигиена при всяка една от тях.

 

Получените резултати показват ясна връзка между по-високата употреба на различни видове козметика и по-високи вътрешни нива на парабени и бензофенони.

 

Установено е, че вътрешните нива на някои от тези агенти, нарушаващи действието на хормоните, са свързани с повишен риск от развитие на ендометриоза, посочват Окон и Артачо.

 

Изследователите посочват, че използването на продукти без тези химикали може да бъде още една мярка, която би помогнала за намаляване както на ендометриозата, така и на други заболявания, при които има все повече доказателства за ролята на тези химични агенти като рискови фактори.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/endometriosis-relacionan-quimicos-algunos-cosmeticos_5447

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33069703/