Факторите, които влияят на нивата на женския полов хормон - естроген, могат да бъдат свързани с риска от развитие на деменция в по-късен етап от живота на жената.

 

Ново проучване е установило, че ранното или късно начало на менструацията, ранната менопауза и хистеректомията са свързани с по-висок риск от развитие на деменция.


 

По-нисък риск от развитие на деменция се е наблюдавал при жени, които са раждали и такива, при които менопаузата е настъпила по-късно. 

 

Въпреки че изглежда, че факторите от репродуктивното здраве на жената, които са свързани с промените в нивата на хормоните, могат да имат значение за риска от деменция, точната връзка все още не е известна.

 

Рискът от развитие на деменция се увеличава с възрастта, но все още не знаем дали рискът при жените е по-висок поради тяхната по-голяма продължителност на живота.

 

Възможно е специфичните за жените репродуктивни фактори да могат да обяснят някои от половите различия.

 

Естрадиолът е най-преобладаващата форма на естроген по време на репродуктивния живот - от началото на менструацията до менопаузата, а естриолът е основният естроген по време на бременност.

 

Приложението на орални контрацептиви и хормонална заместителна терапия може да повлияе на нивата на естроген.

 

Изследователите от Института Джордж са анализирали данни от общо 273 240 жени без деменция, регистрирани в Биобанка на Обединеното кралство - мащабна биомедицинска база данни.

 

Учените са установили, че рискът от развитие на деменция при жените зависи следните фактори:

  • Ранна поява на първа менструация;
  • Късна поява на първа менструация;
  • Първо раждане на по-млада възраст;
  • Хистеректомия – по-специално хистеректомия без хирургично отстраняване на единия или двата яйчника или хистеректомия, извършена след отстраняване на яйчника

По-нисък риск от развитие на деменция е свързан със следните фактори:

  • Бременност;
  • По-късно настъпване на менопаузата.

Употребата на орални контрацептиви е свързана с по-нисък риск от деменция.

 

Авторите предполагат, че вариацията на риска при жените може да не е свързана с раждането, тъй като се наблюдават подобни тенденции между броя на децата и риска от деменция сред мъжете в същото проучване.

 

По-високият риск от деменция, свързан с ранното настъпване на менопаузата, е по-изразен при жени с по-нисък социално-икономически статус.

 

Социалната депривация вероятно е важен фактор за риска от деменция, както и за други аспекти на женското здраве.

 

Необходими са повече изследвания, за да се разбере дали тези различия са свързани с излагането на естрогена, който тялото сам синтезира, дали приложението на хормони може да повлияе на риска от развитие на деменция, поясняват изследователите.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-04-reproductive-factors-dementia.html

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003955