Ендометриозата - анормален растеж на подобна на ендометриума тъкан извън матката, засяга част от жените в репродуктивна възраст. 
 

Предишни изследвания са установили, че жените с ендометриоза са изложени на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания като инфаркт, високо кръвно налягане и висок холестерол.

 


Тези открития предполагат, че жените с анамнеза за ендометриоза може да са изложени и на по-висок риск от инсулт, поясняват учените.

 

Клиничният подход разглежда здравето на жената като цяло, включително наблюдение на наличието на повишено кръвно налягане, висок холестерол и други нови рискови фактори за инсулт, а не само симптоми, специфично свързани с ендометриозата, като болка в таза или безплодие.

 

В това проучване изследователите са анализирали връзката между ендометриозата и развитието на исхемичен инсулт - причинен от кръвни съсиреци поради блокиране на притока на кръв или хеморагичен инсулт - причинен от кръвоизлив в мозъка сред жени, включени в Проучване за здравето на медицинските сестри II.
 

Изследването се е провело с участието на 112 056 жени, които са били медицински сестри на възраст между 25 и 42 години, в началото на проучването през 1989 г.
 

Настоящото проучване е приключило през 2017 г.
 

Лапароскопски техники са използвани за диагностициране на ендометриоза.
 

Ендометриоза е била установена при 5244 жени.

 

Изследователите са анализирали данни, събирани на всеки две години за много възможни рискови фактори, включително прием на алкохол, текущ индекс на телесна маса, редовност на менструалния цикъл в юношеска възраст, текущ прием на орални контрацептиви и хормони след менопауза, история на тютюнопушене, диета, физическа активност, употреба на аспирин, етническа принадлежност и доходи.
 

Освен това изследователите са анализирали дали връзката между ендометриозата и риска от инсулт може да се обясни с други свързани фактори като високо кръвно налягане, висок холестерол, хистеректомия - отстраняване на матката, оофоректомия - отстраняване на яйчниците и постменопаузална хормонална терапия.
 

По време на 28-те години на проследяване, включително потвърждения на медицински досиета, изследователите са документирали 893 случая на инсулт.

 

Анализът е установил:

  • Пациентките с ендометриоза (5 244) са имали 34% по-висок риск от инсулт в сравнение с тези, при които не е била диагностицирана ендометриоза - 106 812.
  • Най-голям риск от инсулт, свързан с ендометриозата, е наблюдаван при пациентки с хистеректомия и/или оофоректомия (39%) и постменопаузална хормонална терапия (16%).
  • Не са наблюдавани значителни разлики във връзката между ендометриоза и инсулт при множество фактори - възраст, история на безплодие, индекс на телесна маса или менопауза.

Има обстоятелства, при които хистеректомията и/или оофоректомията е най-добрият избор за пациентките, но също така трябва да са известни потенциалните рискове за здравето, свързани с тези интервенции. 
 

Други изследвания също предполагат, че хистеректомията е свързана с повишен риск от инсулт, дори ако няма анамнеза за ендометриоза.

 

Тези резултати не показват, че жените, които имат ендометриоза, ще развият със сигурност инсулт.
 

Тези заключения показват само връзка с умерен относителен риск.
 

Абсолютният риск от инсулт при жените е нисък.

 

При пациентките с ендометриоза трябва са се направи цялостен анализ на здравното състояние и да се оценят рисковите фактори.

 

Референции:

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.122.039250