Лятото е период от годината, който се характеризира с повишена честота на вагинални инфекции - предимно гъбични, бактериална вагиноза, дори сексуално трансмисивни болести, поради честото посещение на басейни и море. Топлото време, съчетано с дългия престой с мокри бански костюми, увеличава значително риска от вагинални инфекции. Плуването в басейни, които не се пречистват достатъчно ефективно пък, създава предпоставка за разпространението на полово преносими болести.

 

Въпреки че повечето от тези инфекции са напълно лечими, съществуват методи за тяхната превенция:


 

1. На първо място се препоръчва при посещение на басейн или море да си носите резервен сух бански костюм. Продължителният престой с мокър бански създава изключително благоприятни условия за развитие на вагинална кандидоза. По тази причина е желателно след къпане да смените мокрия бански със сух такъв. Това е особено важно за пациентки, които са бременни, страдат от захарен диабет или друго състояние, което компрометира имунитета им.

 

2. След басейн или море измийте добре гениталиите си – престоят на морето е свързан с попадане на пясък на нежелани места, което при някои жени може да предизвика раздразнение, сърбеж и зачервяване. Затова се препоръчва внимателното му отстраняване и отмиване.

 

3. Прием на пробиотици – съществуват хранителни добавки, синбиотици, комбинация от пре- и пробиотик, които съдържат полезни лактобацили, подпомагащи поддържането на здравословна вагинална микрофлора. Нормално средата във влагалището е киселинна. При инфекции настъпва алкализиране и свръхрастеж на патогенни микроогранизми, поради което профилактичният прием на пробиотици би намалил риска от инфекции.

 

4. Прием на големи количества вода и често уриниране – добрата хидратация, особено през лятото, е от огромно значение за общото ни здраве. Липсата на тоалетна в близост на плажа предразполага за задържане на позива за уриниране. Това, съчетано с по-честите полови контакти по време на ваканция, повишава риска от задържане на бактерии и инфекции на пикочо-половата система. По тази причина добрата хидратация и честото уриниране са от съществено значение.

 

5. Честа смяна на тампони и дамски превръзки – изключително неприятно е периодът на лятната ви ваканция да съвпадне с периода на менструацията ви. Все пак понякога се случва и е важно да знаем някои неща относно това. Релаксирайки на сянка под чадъра, съществува не малък риск да забравите да подмените своята дамска превръзка или тампон. Това увеличава риска от вагинална кандидоза, а продължителният престой с дамски тампон крие риск от синдром на токсичен шок – изключително рядко състояние, предизвикано от отделяне на токсини от стафилококи в кръвния ток. Затова се препоръчва смяна на дамските превръзки и тампони на не повече от 4 часа.

 

Симптомите, които ще подскажат за развитие на вагинална инфекция са: на първо място промяна в количеството, цвета и мириса на вагинално течение; поява на болка при уриниране (дисурия) и при полов акт (диспареуния); тазова болка и др. При развитие на гъбична инфекция вагиналното течение има вид на пресечено мляко, при сексуално трансмисивни инфекции може да е жълто-зеленикаво, а при бактериална вагиноза има миризма на развалена риба.

 

Диагностицирането се извършва при преглед при гинеколог и микробиологично изследване на влагалищен секрет. Лечението включва антибиотични или антимикотични препарати в зависимост от вагиналната инфекция.

 

Лятото е период от годината, свързан с много приятни емоции и релакс. Въпреки това трябва да се погрижим за себе си и да направим всичко възможно за превенцията на най-често срещаните през този период вагинални инфекции.