Знае се добре, че основните симптоми по време на менопауза са от страна сърдечносъдовата система и промяна в мирогледа. Топлите вълни, високото налягане, лекият тремор, лесната раздразнителност са чести при жените в края на репродуктивните възможности. 


Много важно за пери- и постменопаузаните жени е също така и поддържането на интимната хигиена и удовлетворителен личен живот. Възрастта не би трябвало да се приема за стигма, но трябва да се знае, че при менопауза настъпват промени в гениталната област и е хубаво жените да се погрижат за тях.


Вагината, долният урогенитален тракт и малкотазовото дъно изпитват дефицит на естрогени при менопауза. Те атрофират, тяхната структура и функция се променя под влиянието на липсата на естрогенно действие и стареенето на тъканите. Вулвата при менопауза губи повечето си количество колаген и мастна тъкан. Епителът изтънява, намалява възможността му да задържа вода, жлезната секреция също намалява. Така кожата в тази област става лесно ранима от груби дрехи, продължително седене или сексуален контакт. 


Дефицитът на естроген във вагината редуцира нормалната, „добра” бактериална флора, което позволява за колонизация с патогенни микроорганизми. Така симптомите като болка при уриниране, незадържане на урина, напъни и изпускане стават по-чести. 


При менопаузни жени най-честите симптоми от интимната област са вагинална сухота, болка при секс (диспареуния), вагинален сърбеж, парене и болка. Въпреки тези неприятни признаци много рядко жените ги споделят на лекаря си поради различни причини. Трябва да се отбележи, обаче, че е необходимо менопаузалните жени да се запазят същото качество на живот както преди и да знаят, че симптомите на вагиналната атрофия могат да бъдат облекчени. 


Приложението на лубрикант успокоява кожата, намаляват сухотата и дискомфорта, но не предотвратяват тъканните изменения. Примери са гелове, съдържащи хиалуронова киселина като Хилафем, Тритон Фарма или Конкорд. 


Фитоестрогените, приети чрез храната, като например от соята имат минимален локален ефекти в интимната област. 

 

NEWS_MORE_BOX


Заместването на естрогеновия дефицит локално е начинът за борба с вагиналата атрофия. Естрогените подобряват кръвния порок, активират епителните клетки и подпомагат за развитието на лактобацилите във вагината, окисляват средата и намаляват риска за инфекции. Локалното приложение на естрогеновата терапия е по-ефективно от системното. 


Също така локалното приложение избягва възможността за развитие на нежеланите ефекти от хормоналната терапия като ендометриална пролиферация или хиперплазия или повишен риск от ендометриален карцином.


Освен това, локалната естрогенна терапия може да се прилага у жени, при които системната е контраиндицирана поради наличие на скорошен инсулт или тромбемболична болест.


Уринарната инконтиненция също може да бъде неприятен признак, съпътсващ менопаузата. Намаленият кръвен поток към урогениталните тъкани предизвикват фиброза на сфинктера (мусклуния пръстен) около уретрата и изтъняване на лигавицата. Приложението на локална хормонална терапия може да подобри функцията на сфинктера.


Трябва да се спомене, че намаляването на телесната маса, увеличването на физическата активност и физиотерапията (упражнения за тазовото дъно – упражнения на Кегел) също намаляват риска за неволно изпускане.