Освен предотвратяването на неприятен мирис, сърбеж, парене и общ дискомфорт, поддържането на интимна хигиена дава положителни ефекти върху здравето като цяло. Добрата хигиена предпазва от бактериални инфекции, които могат да доведат след себе си вълна от сериозни усложнения като стерилитет, сексуално предавани болести, рак и други здравословни проблеми.
 
За да поддържаш добра интимна хигиена, е нужно да се къпеш редовно, да развиваш и поддържаш здравни навици, свързани с менструалния цикъл и да носиш материи, които да позволяват на кожата да диша. Ето, няколко съвета: 
 
1. Носи леко долно бельо: Тесните гащета, прашките и прилепналото бельо от синтетични материи могат да намалят циркулацията на въздуха в интимната зона. Това причинява запотяване, неприятен мирис и добра предпоставка за развитието на инфекции. Памучният материал е най-добър за направата на бельо.
 
2. Махни мокрите и потните дрехи колкото се може по-бързо: Влажното бельо е благоприятна среда за развитие на бактерии и увеличава вероятността от инфекция. Вземи душ и носи свежи и чисти дрехи след плуване или физическа дейност. Това е особено актуално сега в периода на отпуските и честите почивки край морето. Банските костюми задължително се подменят със сухи след излизане от водата и не се чака да се изсъхнат на тялото. 
 
3. Измивай интимната зона с мек сапун и вода всеки ден: Мекият сапун би помогнал да се предотврати иритацията/раздразнението на кожата. Изплакни вагината с чиста вода, след това подсуши областта веднага, за да се превентира наслагването на влага. 
 
4. Измивай вагината след сексуален контакт: Телесните течности, остатъци от презервативи и други интимни продукти могат да доведат до инфекция, дразнене и неприятна миризма, ако не бъдат премахнати след секс. 
 
5. Сменяй тампони, дамски превръзки и други често: Когато средствата, които се използват по време на менструация, се зацапат и останат на едно място за дълго време, могат да причинят много неприятно зловоние и са най-добрата среда за развитие на възпалителни заболявания. Не употребявай ароматизирани  продукти или такива с оцветители, защото могат да съдържат химикали, дразнещи кожата.
NEWS_MORE_BOX
 
 
6. Избърши интимната област старателно след уриниране: Това поддържа зоната суха и чиста през целия ден. Използвай мека, бяла тоалетна хартия без аромат и без оцветители или други дразнещи химикали. Посоката на избързване на аналния регион след изхождане е отпред назад, за да се намали рискът от контакт между преминалото чревно съдържимо и вагината, т.е. да се намали рискът от инфекция. 
 
7. Храни се балансирано: Хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни укрепват цялото тяло, включително и здравословното състояние на интимната област.