Предменструалният синдром (ПМС) е съвкупност от физически, емоционални и поведенчески промени в женския организъм, които се проявяват не по-рано от две седмици преди настъпване на менструация и отшумяват няколко дни след това.

 

Въпреки че три от четири жени в полово зряла възраст преживяват симтомите на предменструалния синдром, промените, предизвикани от хормоналните флуктуации през различните фази на месечния цикъл, са дискомфортни. Когато симптомите са тежки и пречат на нормалния начин на живот, преди да се пристъпи към медикаментозно лечение съществуват методи, които биха могли да облекчат симтоматиката.


 

Една от причинитe за възникването на предместруалния синдром са промените в нивата на естроген и прогестерон по време на месечни период, като според проучвания основна роля има естрогеновият доминанс. Като друга основна причина се сочи дисбалансът в серотониновата медиация. Ниските нива на серотонин влияят върху емоционалното състояние на жената, като предизвикват честа и рязка смяна на настроенията, безпричинен плач, депресивни епизоди, тревожност, раздразнителност, промени в съня и апетита.

 

Физическите промени, които настъпват по време на предменструалния синдром, включват главоболие, отпадналост, акне, коремни болки, конситипация или диария, болезнени и чувствителни гърди, подуване поради задръжка на течности. Преди да се прибегне до медикаментозно лечениe има няколко начина, които могат да помогнат за облекчаването както на тези, така и на емоционалните промени преди настъпването на меструацията.

 

Промяна в начина на хранене

За облекчаване симптомите на предменструалния синдром е препоръчително разделянето на дневния порцион на 5-6 по-малки хранения. Честият прием на по-малки количества храна подобрява перисталтиката и предотвратява подуването. Нужно е ограничаване приема на сол и солени храни, тъй като това допълнително влошава задръжката на вода. Простите въглехидрати е необходимо да бъдат заместени от храни, богати на сложни такива като ориз, картофи, зърнени храни, бобови култури, плодове и зеленчуци, които са богати на фибри, минерали и витамини и благоприятсват храносмилането. Приемът на храни, богати на калций, магнезий, омега мастни киселини, също подобрява картината при предменструален синдром. Ограничаването на алкохола и кофеина е препоръчително.

 

Прием на хранителни суплементи

Ежедневният прием на 1000 мг калций, витамин В6 50 до 200 мг, витамин Е 150 до 300 UI, както и на магнизий 200 мг по време на лутеалната фаза (втората половина) на месечния цикъл облекчава тежката симптоматика на ПМС. Магнезият облекчава мускулните спазми и промените в настроението. Ежедневният прием на калций намалява подуването на корема, спазмите, раздразнителността. Витамин В6 е нужен за синтеза на стероидни хормони, сред които са прогестеронът и естрогените. Освен това той участва в производството на невротрансмитерите гама-аминомаслена киселина и серотонин и намалява високите нива на естрогени, които се смятат за основна причина за предменструален синдром.

 

Физическа активност и сън

Физическа активност поне 3 пъти седмично се отразява благоприятно не само върху негативните симптоми преди настъпване на меструация, а и на цялостното физическо и психическо здраве. Това се обяснява с отделянето на ендорфини, които повлияват настроението и раздразнителността. Необходимо е осrгуряване на 6-8 часа сън.

 

Ако промяната в начина на живот не подобри симптомите преди месечното кървене и те са дотолкова тежки, че ви ограничават в ежедневието, е необходима консултация със специалист, които да назначи лечение. Предписват се следните лекарствени групи:

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – потискат простагландиновата синтеза и по такъв начин упражняват противовъзпалителен и аналгетичен ефект. НСПВЛ като аспирин, парацетамол, ибупрофен облекчават стомашните крампи, главоболието, но могат да влошат ретенцията на течности.

 

Диуретици – например спиронолактон. Спиронолактонът блокира алдостероновите рецептори, което води до увеличаване на диурезата и натриурезата – алдостеронът нормално стимулира реабсорбцията на натрий и секрецията на калий. От изключителна важност е диуретиците да не се комбинират с нестероидни противовъзпалителни средства, тъй като натоварват бъбречната дейност, а при пациенти с нарушена бъбречна функция водят до повишен риск от остра бъбречна недостатъчност!

 

Противозачатъчни – освен контрацептивен ефект, комбинираните противозачатъчни облекчават предменструалните симптоми поради блокиране на овулацията.


Селективни инхибитори на серотониновия реъптейк (SSRI) – при много тежко протичащ предменструален синдром може да се наложи терапия с антидепресанти – флуоксетин, пароксетин, серталин. SSRI повишават нивата на серотонин и облекчават депресивните епизоди по време на ПМС.

 

В заключение за облекчаването на предменструалният синдром е нужна промяна в начина на живот, а когато това не е достатъчно и предменструалната симптоматика е тежка и ви ограничава, е нужна консултация със специалист за назначаване на терапия.