Уринарната инконтиненция е състояние, което оказва голямо влияние върху качеството на живот. То представлява всяко оплакване от неволно изпускане на урина, което засяга до 10% от всички жени, особено в напреднала възраст, като честота достига до над 23% при възраст над 60 години.


Инконтиненцията бива три вида: стрес, императивна и смесена. Имеративната, от своя страна, представлява неволно изпускане на урина, съпътствано или непосредствено предшествано от неудържим позив за уриниране. Това състояние набира около 14% всички случаи на изпускане на урина. Смесената инконтиненция е свързана със симптоми в спектъра между стрес и императивната такава. (За повече информация относно стрес инконтиненцията, можеш да прочетеш "Изпускане по малка нужда при жените - как да се справим с него?")


В повечето случаи изпускането при императивната инконтиненция се дължи на неволеви съкращения на пикочния мехур. Друг механизъм за възникаването е релаксацията (отпускането) на гладката мускулатура на уретрата, придружено с повишено коремно налягане. Освен изпускането по малка нужда, императивната инконтиненция предизвиква и редица други симптоми като често уриниране, нощно уриниране (никтурия) и внезапни позиви за уриниране (императивност). При една трета от жените се установява инконтиненция при кашляне, физическо усилие или друг провокационен момент. Понякога изпускането е толкова голямо, че се изпразва целият пикочен мехур, това значително влошава качеството на живот.


Абнормалната активност на пикочната мускулатура се дължи на възпалителни, туморни, литиазни (камъни) или обструктивни заболявания на отделителната система


Неврологичните състояния, оказващи влияние върху контрола на микцията (уринирането), като множествената склероза, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, травмите на гръбначния мозък и мозъчносъдовата болест също могат да довеват да симптоми от страна на пикочните пътища. 


В преобладаващата част от случаите с императивна инконтиненция, обаче, не се установява органично или неврологично заболяване. Тогава изпускането се отдава на различни причини като абнормност на гладкомускулните клетки, задаващи ритъма на съкращение, генерализирано смущение във функцията на гладката мускулатура, недостатъчна продуцкия на релаксиращи гладки мускулите субстанции като простациклини или психосоматична генеза.

 

NEWS_MORE_BOX


Лечението на императивната инконтиненция е предимно консервативно като например тренирането на пикочния мехур. Целта е да се възстанови загубения волев контрол. Уринира се през определени интервали, като се удържат позивите, които могат да се появят преди определеното време за уриниране. 


Постепенно интервалът между микциите се увеличава, за да достигне до 2-3 часа или повече. Тренирането на мехура постига симптоматично излекуване в над 80% от случаите, но изисква постоянство и мотивация. Друг метод за консервативно лечение е електрическата стимулация на тазовото дъно, даваща също добри резултати, но неразвита у нас. 

 

Най-широкото консервативно лечение остава медикаментозното. Използват се средстава, които потискат съкратителните способности на пикочния мехур. Такъв например е толтеродинът, който се приема по 2 мг два пъти дневно при липса на противопоказания. 


Спазмолитиците също оказват релаксиращо действие върху гладката мускулатура на мехура, както и бета-адренергичните средства и трицикличните антидепресанти. Антидепресантите като амитриптилина, нортриптилина или амипрамина болкират калиевите и калциевите канали по мембраните на гладкомускулните клетки и така ги релаксират. 


Хирургическото лечение е на втори план в лечението и се прилага при строго селектирани случаи с невъзможност за постигане на задоволителен резултат от консервативните методи. Към него стадат два типа интервенции - денервиране на мехура или увеличаване капацитета на мехура.