Уринарната инконтиненция е състояние, което оказва голямо влияние върху качеството на живот. То представлява всяко оплакване от неволно изпускане на урина, което засяга до 10% от всички жени, особено в напреднала възраст, като честотата достига до над 23% при възраст над 60 години.


Инконтиненцията бива три вида: стрес, императивна и смесена. Стрес изпускането означава неволно изпускане на урина при кихане, кашляне и физическо усилие. „Стрес” означава рязко събитие, което показва налягането е коремната кухина. Половината от случаите на инконтиненция са стрес инконтиненция. 


Императивната, от своя страна, представлява неволно изпускане на урина, съпътствано или непосредствено предшествано от неудържим позив за уриниране. Това състояние набира около 14% всички случаи на изпускане на урина. Смесената инконтиненция е свързана със симптоми в спектъра между стрес и императивната такава. Стрес инконтиненцията е резултат обикновено от отслабване и разхлабване на поддържащите структури около уретрата и мускулите на тазово дъно заедно с циркулярния мускул (сфинктер) около уретрата. 


Отслабването на уретралните сфинктери обуславя понижаването на налягането в уретрата в покой и ограничава възможността за допълнителното му покачване чрез активно мобилизиране в условията на стрес. 


Стрес инконтиненцията нерядко се среща сред жените, защото е най-честата последица от вагиналното раждане, но може да се среща и при нераждали жени – например интензивни спортисти. При раждането настъпва разтягане и разкъсване на мускулите на фасциалните структури на тазово дъно, нарушава се инервацията им. 


От друга страна, възрастните промени и хормоналният дефицит при напреднала възраст водят до атрофия на тъканите и също могат да доведат до появата на стрес инконтиненция. 


Също така, наднорменото тегло и състоянията, при които има повишено коремно налягане като хроничния запек, хроничните белодробни заболявания, тежките физически натоварвания предразполагат към възникването на уринарната стрес инконтиненция. 


Според сериозността на изпускането състоянието се дели на три степени: първа – изпускане по време на кашляне или кихане в право положение; втора степен – при движение, слизане по стълби и при кашляне в седнало положение; трета – стрес инконтиненцията става при минимално физическо усилие и при кашляне в легнало положение. 

 

NEWS_MORE_BOX


Лечението на стрес инконтиненцията в началото е консервативно и са необходими промени в начина на живот. Опитът за отслабване, намаляване консумацията на кафе и контролът на запека са мерки, които могат да облекчат неволно изпускане. Спирането на цигарите също се препоръчва, за да се намалят случаите на кашлица. Тези на пръв поглед обикновени действия могат да подобрят качеството на живот за около 3 месеца. Ако изпускането продължава, то тогава се преминава към консервативно лечение. 


Консервативното лечение подпомага опората на шийката на пикочния мехур. Упражненията за стягане на мускулите на тазовото дъно, които представляват многократни свивания и отпускания на сфинктерите, са препоръчителни. Използват с е песари. Това са устройства, които неоперативно коригират пролабирането на тазовите органи, създават опора под уретрата и повлияват добре стрес инконтиненцията. 


Медикаментозното лечение на стрес инконтиненцията цели подобряване на функцията на сфинктерите. При възрастни жени с естрогенен дефицит кремовете или вагиналните гелове с естриол са добра добавка към основното лечение на инконтиненцията. 


Алфа-андренергичните средства повишават тонуса на гладката мускулатура в стената на уретрата и така се намалява неволното изпускане. Мидодринът е такъв медикамент, който се приема по 2,5 мг-5 мг дневно (максимална доза 10 мг). Важно е да се знае, че препаратът може да повиши артериалното налягане, затова да се приема поне 4 часа преди лягане. Така се избягва епизод на хипертония през вечерните часове. 


Някои антидепресанти имат като странично действие увеличаване тонуса на уретралния сфинктер. Такова лекарство е например имипраминът, който спада към групата на трицикличните антидепресанти, но се използва в практиката и като средство за избор, намаляването неволното изпускане на урината. 


При липса на повлияване на стрес инконтиненцията чрез консервативни и медикаментозни методи се прибягва към оперативната намеса. Съществуват различни хирургични техники, като основната идея на всички се свежда до това да се издигне шийката на пикочния мехур на нивото на нормалното й анатомично положение зад лонната кост и да се създаде опора, върху която уретрата да се пристиска от коремното налягане.