Интимното здраве може да се отнася до редица различни аспекти на репродуктивното и сексуалното здраве на жената. Терминът може да се използва за препратки към множество различни състояния, които засягат женските гениталии и репродуктивни органи.

 

Когато обаче говорим за интимното здраве на жената, имаме предвид проблемите, които затрудняват насладата на жената при полов акт. 


 

Според Международното общество за сексуална медицина около една трета от жените в млада и средна възраст имат сексуален здравен проблем, а процентът е много по-голям сред по-възрастните жени.

 

При жените сексуалните промени често са част от стареенето и менопаузата.

 

Често срещан проблем е вагиналната сухота. Тя често се появява поради намаляване на естрогена, което е свързано с процесите на менопауза. Някои лекарства също могат да доведат до вагинална сухота. 

 

Сухотата може да доведе до дискомфорт и съответно болезнен полов акт.

 

Отпускане стените на вагината може да се наблюдава след вагинално раждане, но може да бъде свързано и с менопауза или стареене. Тази лекота и отпускане може да бъде причина за загуба на усещане по време на полов акт.

 

Забележим спад в сексуалното желание може да бъде причинен от физически фактори като хормонален дисбаланс или вагинален дискомфорт. Други проблеми, свързани с менопаузата (като умора, безсъние, промени в настроението), също могат да допринесат за намалено либидо.

 

Има няколко начина за подобряване на състоянието на интимното здраве и намаляване до минимум на субективните оплаквания. Предвид състоянието на жената и нейните оплаквания, както и индивидуалната преценка, може да се осигури лечение с хормонална терапия или неинвазивни терапевтични процедури.

 

Хормонално лечение

Хормонозаместителната терапия може да бъде ефективна за справяне с много симптоми, свързани с менопаузата, като горещи вълни, нощно изпотяване и промени в настроението.

 

Също така е често препоръчвано лечение за проблеми със сексуалното здраве като ниско либидо и вагинална сухота.

 

Био-идентичната хормонална заместителна терапия, използваща пелети, често е по-ефективна от другите форми на хормоналната терапия. Това е така тъй като пелетите доставят постоянни, здравословни нива за продължителен период от време.

 

Не всички жени обаче са подходящи кандидати за хормонално лечение.

 

Налични са и други нехормонални лечения, които оказват благоприятно влияние върху интимното здраве.

 

Mona Lisa Touch е лазерно лечение, което стимулира лечебен отговор във вагиналната тъкан.

 

Лечението стимулира развитието на колаген в тъканта, който помага при проблеми като вагинална сухота, причиняваща болка при полов акт. Също така може да помогне за влагалищното стягане и да подобри усещането.

 

Апаратът притежава сонда със специализиран лазер, който се вкарва във вагиналния канал. Лазерната енергия е насочена към вагиналната тъкан, за да насърчи производството на колаген и ревитализация на лигавицата.

 

Обикновено лечението се състои от три процедури, извършени в рамките на 12 седмици. Много жени забелязват резултати още след първата процедура.

 

Geneveve е лечение, което помага при отпускане на вагиналните стени като генерира колаген чрез топлинна терапия. Това лечение е разработено и тествано специално за чувствителната и деликатна тъкан във влагалището.

 

Методът действа като използва енергия за дълбоко нагряване, комбинирана с повърхностно охлаждане, за да обезболи тъканта и да стимулира образуването на колаген.

 

Тази процедура е неинвазивна и безболезнена и отнема 30 минути. Подобрения се забелязват още в рамките на 30 дни от лечението, а пълните резултати са забележими след около 90 дни.