Хигиената на женските гениталии е част от личната хигиена на всяка жена и е изключително важна за нейното самочувствие и за здравословното състояние на половите органи. Начините за правилно поддържане на интимна хигиена трябва да бъдат представени достъпно на подрастващите момичета, но за някои родители това се оказва тема табу. Липсващите или неправилни хигиенни навици могат да доведат до инфекции на половите органи като бактериална вагиноза, тазово-възпалителна болест, гъбични инфекции, както и до инфекции на уринарния тракт – напр. чести цистити.

 

Вагината (влагалище) е мускулно-еластична тръба с дължина 8-10 см, която осъществява връзка между външни полови органи и маточна шийка. С термина вулва се означават външните полови органи – малки и големи срамни устни, клитор, лонно възвишение, Бартолинови жлези, влагалищно предверие, предверни луковици. Характерна за влагалището е неговата самопочистваща функция чрез изтичащото вагинално течение, докато вулвата се нуждае от подходящо ежедневно почистване.


 

Средата във влагалището е киселинна с pH нормално между 3.8 и 4.5. За поддържане на естествената киселинна среда във влагалището значение имат млечнокиселите Грам – положителни бактерии на Дьодерлайн Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus и др. Използвайки гликоген, лактобацилите произвеждат млечна киселина и поддържат киселото pH във вагината. Освен това, те произвеждат и вещества с противомикробно действие. Нарушаването на киселинната микрофлора във влагалището води до разрастване на патогенни микроорганизми, алкализиране на средата и развитие на възпалителен процес.

 

Съществуват някои основни правила за поддържане на хигиена на вулвата, които поддържат репродуктивното здраве и предотвратяват появата на някои възпалителни заболявания:

 

1. Интимен тоалет на вулвата поне веднъж дневно, за предпочитане два пъти дневно, сутрин и вечер. Измиването трябва да се извършва само с топла вода или със сапун, който не съдържа парфюмни вещества. Външните гениталии се измиват старателно, като при използване на сапун се внимава той да не попада във вагината. Съдържащите се в сапуна парфюмни вещества, при системна употреба, нарушават киселинната среда във влагалището и предразполагат към развитието на инфекции.

 

2. Почиствайте гениталиите в правилната посока – правилно е това да се случва в посока от вулвата към ануса. Почистване в обратната посока може да доведе до пренасяне на бактерии от ануса към влагалището, където нормално не се развиват такива и да причини възпаление.

 

3. Избягвайте употребата на интимни кърпички, дезодоранти и душ гелове – за поддържане на добра интимна хигиена използването на подобни средства е напълно излишно. Нормално, гениталиите имат индивидуална физиологична миризма, която не бива да притеснява жените. Използването на подобни душ гелове и дезодоранти, съдържащи парфюмни вещества, могат да доведат единствено до сърбеж, раздразнения, зачервяване в областта на вулвата, могат да нарушат киселинния баланс във влагалището и да предразположат организма към вагинални инфекции.

 

4. Избягвайте приложението на вагинални душове – вагиналните душове са пластмасови уреди с накрайник за въвеждане на вода или други течности във влагалището с цел почистване. Използването на вагинални душове не се препоръчва при здрави жени, тъй като нарушава вагиналната флора.

 

5. Препоръчва се използване на леко, памучно бельо – използването на прашки може да причини пренасяне на инфекциозни агенти от ануса към влагалището. Най-подходящо е бельото от меки, дишащи материи, които не спарват и осигуряват достъп на кислород.

 

6. През летния сезон се препоръчва честа смяна на мокрите бански костюми със сухи. По този начин се предотвратява развитието на гъбична инфекция.


По специфична е интимната хигиена по време на менструация. През този период се препоръчва по-често ежедневно измиване на гениталиите. Дамските превръзки е препоръчително да се сменят на всеки 2-4 часа, тъй като продължителният престой може да доведе до развитие на инфекция.

 

За дамските тампони този период на смяна е на всеки 2 часа, особено през първите дни на менструация, въпреки че тампоните не са предпочитана алтернатива по време на менструация от акушер-гинеколозите. Те не бива да се използват през нощта, както и за по-продължителен период от време, тъй като могат да доведат до синдром на токсичен шок – тежка стафилококова животозастрашаваща инфекция.

 

При водене на активен полов живот също съществуват някои правила за добра интимна хигиена. Както преди, така и след полов акт се препоръчва измиване на половите органи и на двамата партньори. Използването на кондоми предпазва от предаване на сексуално трансмисивни инфекции. При практикуване на вагинален и анален секс едновременно е правилно вагиналният да предхожда аналния, за да се предотврати разпространението на бактерии от ануса във влагалището.

 

Интимната хигиена е изключителна важна за репродуктивното здраве на всяка жена. По тази причина начините и правилата за почистване на интимните части трябва да бъдат обяснени на подрастващите още от ранна възраст.