Хистеректомията представлява оперативна интервенция, която има за цел отстраняване на матката, а в много случаи и на маточните тръби и прилежащи тъкани. Извършването на този тип процедура може да се наложи поради различни причини, като най-често срещаните са онкологични.

 

Възстановителният период при всяка една жена след хистеректомия е различен. Обикновено отнема между 4 и 6 седмици. В този интервал, както и след това интимната хигиена е от особено значение.


 

След провеждане на хирургичната интервенция е препоръчително направеният разрез да се поддържа чист и сух. Къпането във вана не се препоръчва през първите седмици след операцията. Гинекологът ще препоръча избягването на басейни и вани за определен период, който зависи от вида на операцията.

 

Интимната хигиена не се променя значително след хистеректомия. Важно за всяка една жена е доброто измиване на външните полови органи. Измиването на влагалището отвътре не се препоръчва, тъй като може да наруши нормалната интимна флора и pH.

 

Използването на ароматизирани сапуни, кърпички или дезодоранти също не се препоръчва, тъй като могат да навредят и да причинят дискомфорт. За измиване на тази зона трябва да се използва интимен сапун, който не повлиява на нормалното pH.

 

Подсушаването на зоната трябва да става внимателно, особено през първите седмици след манипулацията. Препоръчва се леко подсушаване на интимната област, а не силно търкане.

 

Какви промени могат да се наблюдават при секс?

 

Някои от клетките, открити в матката са отговорни за отделянето на вагинален секрет по време на полов контакт. След отстраняването ѝ, количеството на този секрет може да се понижи. Поради тази причина може да се наложи допълнителна лубрикация, която да предотврати нараняването на интимната област.

 

В случаите, когато при хистеректомията се отстраняват и двата яйчника, се понижават нивата на естогена в организма на жената. Понижаването на този хормон също води до намаляване на вагиналния секрет. Понякога след този тип хистеректомия лекарят препоръчва приложението на хормонална заместителна терапия, за облекчаване на някои симптоми.

 

При наличие на болка е важно прекратяването на половия контакт, до установяване на конкретен проблем и консултация с гинеколог.

 

Референции:

https://www.hystersisters.com/vb2/article_740457.htm

https://www.dana-farber.org/health-library/articles/recovering-from-your-hysterectomy/

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4852-hysterectomy