При прием на орални контрацептиви, както и хормоно заместителна терапия може да се появи кървене наречено пробивно кървене и най-често се дължи на недостатъчно количество от внесените външно хормони (Към първа част на материала). В тези случаи трябва или да се повиши дозата на вземания препарат, или да се премине към друг. Ако по време на прием на орални контрацептиви се прескочи взимането на две таблетки, също може да се появи кървене. Спирането на оралните контрацептиви става само след изпиването на всички таблетки от блистера. В противен случай, освен интерменструално кървене, може да се стигне и до хормонален дисбаланс, който да доведе до промяна в менструалните цикли за определен период от време.

 

Наличието на полип на ендометриума. Полипите са доброкачествени образувания и появата им е свързана с по-високо ниво на естрогените. Полипите водят до кървене няколко дни след спиране на менструацията в повечето случаи. Пациентките съобщават, че два, три дни след спиране на менструацията започва едно тъмно-кафяво цапащо течение, което не е обилно и е за кратък интервал от време. При голям процент от случаите полипите на ендометриума на дават никакви субективни оплаквания и са случайна находка по време на преглед. За да бъде поставена диагнозата с точност, най-правилно е пациентката да посети своя гинеколог непосредствено след менструация. В този период лигавицата на матката, тоест ендометриума е под 5 мм и ако има наличие на полип в маточната кухина, той лесно може да бъде видян в този период с обикновен ехографски преглед. Лечението е свързано с оперативно премахване на полипа. Начините са два - хистероскопски, или с обикновено абразио. Взетият материал се изпраща за хистопатологично изследване.


 

Интерменструално кръвотечение може да има и при наличие на субмукозен миомен възел. Миомата на матката е доброкачествено образувание и тя, както и полипите се образуват при наличие на по-високо ниво на естрогените. Субмукозен е този миомен възел, който навлиза в маточната кухина. Симптомите са свързани с генитално кървене започващо непосредствено след спирането на менструацията, или водят до по- продължителна менструация. Лечението е оперативно премахване, като в зависимост от големината му, в зависимост от това дали има и други миомни възли, както и в зависимост от възрастта на пациентката с операцията може да се отстрани и самата матка. Както полипите, така и миомните възли имат склонност да рецидивират.

 

Едно от най-сериозните генитални кръвотечения е кървене в периода на менопауза. В този период лигавицата на матката трябва да е ниска, тъй като базисното ниво на женските полови хормони е недостатъчно, за да доведе до нейното разрастване, както е при жени извън менопауза. Ако след пауза от 6 месеца, в които жената не е имала генитално кървене се появи такова, тя трябва незабавно да посети своя гинеколог.

 

Прегледът с ултразвук в тези случаи е много информативен. Дебелината на лигавицата на жена в менопауза измерена с ултразвук не трябва да е над 4 мм. Наличието на по-дебела лигавица означава хиперплазия на ендометриума, в която не е изключено и откриването на атипични клетки. В тези случаи гинекологът съветва пациентката да направи абразио, за да се вземе достатъчно количество материал от маточната кухина, който да бъде изследван хистологично.

 

Хиперплазирал ендометриум може да е признак и на наличие на полип в маточната кухина при жени в менопауза. Вземането на материал от маточната кухина в тези случаи поставя диагнозата и пояснява дали се касае за доброкачествен, или злокачествен процес. Жени в менопауза, които са хипертонички, могат да получат оскъдно генитално кървене при рязко покачване на стойността на кръвното налягане. То обаче е оскъдно и е по-скоро капилярно кървене.

 

Когато няма видима причина за поява на интерменструално кървене, когато изследваните хормони са в норма, няма кисти, миоми, полипи, начална бременност и други, такъв тип кървене може да се дължи и на стрес, или рязка смяна на климатичните условия при циклодебилни жени (това са жени, чиито менструални цикли се влияят от най- малките климатични промени и стрес).

 

Интерменструалното кръвотечение може да бъде признак на сериозно заболяване, за това наличието му налага консултация със специалист, който в зависимост от находката по време на преглед да даде най-правилното лечение. Неглижирането на проблемите, свързани с женското здраве и не само, крие риск от забавяне в поставянето на диагнозата, което понякога може да се окаже решаващо.