Терминът интерменструално кръвотечение се използва, когато кървенето от гениталиите при жената се наблюдава извън периода на менструацията.

 

Менструалният цикъл представлява времето от една менструация до друга и се дели условно на четири фази, всяка от които продължава по седем дни. Това прави продължителността на менструалния цикъл средно 28 дни, като може да има вариации от 21 до 35 дни, без това да е патологична находка. Самото отпадане на лигавицата на матката - ендометриума, тоест самото менструално кървене също има различна продължителност и интензитет при различните жени. Когато в месечният цикъл липсва овулация, то и менструацията е по-оскъдна и слабо болезнена. Нарича се псевдоменструация.


 

Кои са най-често срещаните причини за генитално кървене извън менструацията?

1. 

 

На едно от първите места по честота е овулаторното кървене. При повечето жени е оскъдно и трае два, три дни. Цветът на кръвта може да бъде алено червен, или тъмнокафяв. Причината е хормонален дисбаланс в повечето случаи. Непосредствено преди овулация новото на естрогените се повишава, а няколко часа преди пукането на овулаторния фоликул има високо ниво да естрадиола. При някои жени тези високи дози естрадиол могат да доведат до генитално кървене. Диагнозата се потвърждава, ако кървенето е по средата на цикъла, тоест когато се очаква самата овулация и ако при преглед с ултразвук се види ехографски кой яйчник е отделил яйцеклетка, както и ако се открие малко количество в Cavum Douglasi. Лечение не се налага, ако кървенето е оскъдно.

 

2. 

 

Кървене след полов контакт, дължащо се на инфекция във влагалището. Този тип генитално кървене може да се появи по всяко време на месеца.

 

„Здравото“ влагалище не е така лесно ранимо и не кърви при допир и полов контакт. Наличието на инфекция в него обаче води до намалена еластичност на стените му, което комбинирано с по-бурен полов контакт може да е причина за оскъдно генитално зацапване. Кървене след коитус - посткоитално кървене се наблюдава и при наличие на полип на шийката на матката, както и при рак на шийката на матката. В тези случаи кървенето може да бъде и по-обилно и е диагностичен белег, особено ако пациентката съобщи, че се наблюдава винаги след полов контакт. Преглед при гинеколог е наложителен. Отлагането и неглижирането на проблема може да усложни лечението. Ако се касае за колпит (възпаление във влагалището) трябва да се направи микробиологично изследване и в зависимост от резултата да се изпише подходящото лечение. С напредването на възрастта при жените и заради ниската естрогенизация във влагалището, много често се наблюдава сенилен колпит, който също може да е причина за кървене след полов контакт. Когато причината за кървенето се дължи на проблем в самата шийка на матката, гинекологът преценява какво ще бъде последващото лечение в зависимост от обективната находка.

 

3. 

 

Ранна бременност и кървене. В периода преди и непосредствено след имплантирането на оплодената яйцеклетка е възможно да се появи оскъдно генитално кървене. Ако пациентката няма съмнение за бременност дори може да реши, че това е самата менструация. Кървенето в този случай се дължи на отпадане на тази част от лигавицата на матката, която все още не е заета от плодния сак. В миналото такъв тип кървене е било наричано - „цветна бременност“ и може да се появява около периода на очакваните менструации до 16 та гестационна седмица. След този период цялата кухина на матката е заета вече от плодния сак и кървене не би трябвало да има, освен ако не се дължи на друга патология.

 

4. 

 

Генитално кървене, което да е с различен интензитет има и при ектопична бременност. В тези случаи кървенето може да продължи повече от обичайното като време, но е оскъдно. Дължи се на отпадане на ендометриалната лигавица на матката, която се е била разраснала и е била подготвена да „приеме“ оплодената яйцеклетка. В случаите на ектопична бременност- тоест бременност извън маточната кухина плодния сак се имплантира някъде другаде и разрасналата лигавица започва да отпада, което води до генитално кървене.

 

5. 

 

Кървене с различна продължителност може да се наблюдава и при наличие на киста, или задържан фоликул на някой от двата яйчника. В тези случаи по- ниското ниво на прогестерон, който се секретира в тялото във втората половина на цикъла, води до невъзможност фоликула да се спука и да направи овулация. Персистирането му води до натрупване на повече течност в него, тоест превръща се в киста. Ако съотношението на половите хормони се балансира е възможно тялото без външна хормонална намеса да се опита да „спука“ наличната киста и тогава се стига до кървене извън периода на менструацията. Предписването на препарати от хормонален произход става само след консултация с гинеколог, който да установи има ли, или не наличие на киста в яйчника.

 

Следва продължение