При инсулт всяка минута е от значение.

 

Колкото повече време е необходимо за възстановяване на кръвоснабдяването на мозъка, толкова по-голям е рискът от усложнения.


 

Ето защо е жизненоважно да се действа бързо и затова е ключово да се разпознят симптомите своевременно.

 

Въпреки това, при жените инсултът по-трудно се диагностицира.

 

Въпреки че се наблюдават класическите симптоми като нарушение на движението и говора, при жените се проявяват и по-общи симптоми като объркване и слабост, което може да доведе до забавяне на диагнозата или до поставяне на неправилна диагноза.

 

Това предполага проучване на Института за глобално здраве Джордж в Сидни, Австралия.

 

Риск от инсулт

Инсултът възниква, когато има внезапна загуба на кръвоснабдяване в локализирана област на мозъка и е втората водеща причина за инвалидност в световен мащаб.

 

Известно е, че при жените се наблюдават повече усложнения след инсулт.

 

Инсултите при жените се появяват в по-напреднала възраст, отколкото при мъжете, така че здравето им често е влошено поради стареенето.

 

Въпреки това инсулти настъпват и при младите жени и според едно проучване на Университета в Колорадо, жените под 35-годишна възраст са с 44% по-склонни да развият инсулт, отколкото мъжете на същата възраст.

 

Причините са основно три: хормонални контрацептиви, бременност и раждане

 

Най-често прилаганите контрацептиви комбинират естрогени и гестагени и имат протромботичен ефект - благоприятстват агрегацията на тромбоцитите и следователно образуването на кръвни съсиреци.

 

Както по време на бременността, така и след раждането се увеличава риска от дълбока венозна тромбоза на краката.

 

Днес има разработени ефективни подходи и лечения за успешно справяне с инсулта, но тези подходи дават добри резултати само ако се прилагат по време на часовете след настъпването на инсулта, така че ранната диагноза е от ключово значение.

 

Въпреки това, няколко проучвания показват, че при жените по-трудно се поставя диагнозата и това е свързано със забавяне, което води до по-лоши резултати от лечението и повече последствия.

 

Характерни симптоми

Ясните предупредителни признаци за инсулт са внезапни промени в равновесието или зрението, увисване на долната половина на лицето, изкривяване на устните, внезапна слабост от едната страна на тялото, затруднено говорене или произнасяне на правилните думи.

 

Това са характерни симптоми, които се появяват, когато много специфична област на мозъка остане без кръвоснабдяване.


Проблемът е, че има други симптоми, които не са много специфични и именно те се наблюдават по-често при жените, което затруднява диагнозата.

 

За да се установят характерните признаци на инсулта при жените, така че да не бъдат пренебрегвани, екипът от изследователи е проучил данни от общо 21 проучвания, проведени между 2002 и 2020 г., като са събрали случаи на 36 636 души, претърпели инсулт, от които между 45 % и 55% са жени.

 

Изучавайки случаите, изследователите са открили, че жените проявяват по-често от мъжете някои симптоми, които са по-неспецифични и не са свързани със засягането на конкретна област в мозъка.

 

При жените по-чести прояви са:

  • Объркване;
  • Умора;
  • Слабост;
  • Главоболие;
  • Загуба на съзнание и промени в психичното състояние.

При жените по-рядко се проявяват следните симптоми:

  • Затруднен говор;
  • Нестабилност при ходене;
  • Промени в походката и равновесието.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/neurologia/sintomas-ictus-confusos-mujeres-detecta-tarde_7087

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/17474930221090133