Инконтиненцията на урина е проблем, с който се срещат значително по-често жените. С напредване на възрастта, се увеличава и честотата му. Поради характера на оплакванията, много пъти това състояние не се диагностицира, тъй като жените не търсят лекарска помощ. В основата на появата на инконтиненция може да има различни причини, което определя няколко вида инконтиненция. 
 
Инконтиненция на урина е всяко състояние, което е свързано с неволево отделяне на урина. Една от най-често срещаните причини за незадържане на урината е повишеното налягане в коремната кухина – стрес инконтиненция. Това най-често се случва по време на кашляне, кихане, смях или по време на физическо усилие.
 
1. Много често стрес инконтиненция може да настъпи след бременност и раждане по вагинален път. Тъй като мускулите на тазовото дъно са подложени на голям настиск много често настъпва преразтягане. Друга причина за развитие на инконтиненция след раждане е извършването на епизиотомия с цел подпомагане на естественото раждане. В резултат на нея може да се наруши инервацията на мускилте изграждащи тазовото дъно.
 
2. С възрастта еластичността на тъканите намалява поради намаляване на естрогените, които се синтезират в женския организъм. Това е предпоставка за развитие на уринарна инконтиненция. Много често оплакванията започват в пременопаузалния и менопаузалния период.
 
3. Повишено налягане в коремната кухина има при жени с наднормено тегло, при жени, които често страдат от запек. Активните спортисти, чиято разбота е свъзрана с тежък физически труд също може да развият стрес инконтиненция. 
 
Независимо от причината, поради която се е развила стрес инконтиненцията, основна причина за незадържането на урината в пикочния мехур е повишаването на налягането в пикочния мехур над това в уретрата – пикочния канал. При различните състояния се наблюдава отслабване на мускулатурата, изграждаща тазовото дъно или нарушаване на инервацията. Това е предпоставка за отделяне на малко количество урина при кихане, кашляне или при друго състояние, което е свързано с повишаване на налягането в коремната кухина.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Инконтиненцията на урина може да премине през няколко степени на развитие. Разликата в различните степени се определя от начина на възникване на оплакванията. Докато при леките форми оплакванията са по време на кихане или кашляне докато жената е в изправено положение, то при по-тежките форми изпускане на урина може да настъпи в легнало положение или при минимални физически усилия.
 
Друг вид инконтиненция е в случаите на изпускане на урина при силен позив за уриниране. Тоест е нарушено задържането на урината. Незадържане на урина може да се развие в хода на възпалителни заболявания на пикочо-половата система, например при цистит – възпаление на пикочния мехур.
 
За да може да се постави правилна диагноза от важно значение е правилното описване на обстоятелствата, при които настъпва изпускане на урина и количеството. Състоянието на жената, наличието на деца и начина на родоразрешение, наличието на операции в областта имат важно значение при поставянето на диагнозата.
 
Основни стъпки при поставянето на диагнозата са прегледа на жената и провеждането на ехографско изследване. Чрез него може да се установи наличието на урина в пикочния мехур след уриниране – остатъчна урина. Провеждането на уретроцистография позволява да се огледа и прецени състоянието на уретрата и пикочния мехур. По този начин може да се изключат новообразувания, които да бъдат причина за оплакванията. Микробиологичното изследване на урината е от важно значение и има голяма диагностична роля за да се открие възпалителен процес. 
 
При лечението на стрес инконтиненцията се използва консервативно лечение, чиято роля е да подобри мускулния тонус на тазовото дъно. Заедно с него се приемат и медикаменти, за да се постигне необходимият резултат.