Оралните контрацептиви са надежден и удобен метод за контрол на раждаемостта. Въпреки това, лекарите не са склонни да ги използват при жени над 35 години поради опасения за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак, въпреки доказателствата за обратното. 

 

Проучвания показват, че честотата на тромбоемболичното заболяване е свързана с дозата на естроген и че рискът от тромбоемболизъм е най-висок при жени, които пушат. При настоящите орални контрацептиви няма повишен риск от сърдечно-съдови заболявания или инсулт при жени без други рискови фактори. Доказано е, че оралните контрацептиви предпазват от рак на ендометриума и яйчниците. Рискът от рак на гърдата изглежда е повишен само минимално сред жените, приемащи орални контрацептиви. 


 

По този начин оралните контрацептиви предлагат безопасно и ефективно средство за контрол на раждаемостта при жени над 35 години, особено при липса на други рискови фактори.

 

Хормоналните методи за контрол на раждаемостта съдържат изкуствен прогестерон или естроген и прогестерон. Те засягат нивата на хормоните в тялото на човек, така че много жени съобщават за странични ефекти скоро след приемането им.

 

Някои от страничните ефекти изчезват в рамките на няколко месеца, тъй като тялото се приспособява към хормоните. Други нежелани реакции могат да се развият след прием на хормони за известно време.

 

Възможните краткосрочни странични ефекти включват:

  • Кървене или зацапване между менструациите;
  • Главоболие;
  • Гадене;
  • Чувствителност на гърдите;
  • Покачване на телесното тегло;
  • Промени в настроението

Има няколко фактора и възможни странични ефекти, които всяка жена трябва да има предвид, когато премине към дългосрочен прием на орални контрацептиви:

 

Според Националния институт по онкологични заболявания, има смесени доказателства, че хормоналните контрацептиви могат да увеличат риска от рак на гърдата и шийката на матката, но намаляват риска от рак на ендометриума, яйчниците и колоректалният карцином.
 
Хормоните в оралните контрацептиви, включително прогестерон и естроген, могат да стимулират растежа на някои видове ракови клетки и да намалят риска от развитие на други.

 

Много проучвания доказват, че жените приемали противозачатъчни таблетки, са малко по-склонни да развият рак на гърдата, отколкото тези, които никога не са ги използвали. Този риск обаче изчезва, когато приемът на таблетки се преустанови в продължение на 10 или повече години.

 

Също така е доказано, че приемането на перорални контрацептиви за повече от 5 години може да увеличи риска от рак на маточната шийка. Колкото по-дълго време е продължил приемът, толкова по-голям е рискът им. 

 

Референции:

Birth control & cancer: Which methods raise, lower risk. (2016, January 21)