Човешкият папилома вирус – HPV е вирус, който прониква и води до нарушения в епителните клетки в човешкия организъм. Той е ДНК – вирус, тоест геномът му е под формата на двойно верижната молекула на ДНК. Благодарение на това може да се определят и различните типове папиломни вируси. HPV- типизирането е метод на диагностика и профилактика, който се използва в съвременната гинекология.
 
Определянето на типа на папиломните вируси е от важно значение, тъй като една част от тях са с онкогенен характер и може да доведат до развитието на пренеопластично състояние, което да премине в злокачествено.
 
Заразяването с папилома вирус е най-често при по-млади жени под 30-годишна възраст. При добро общо състояние на жената и здрава имунна система в голям процент от случаите около 80% инфекцията се „самоочиства”. HPV- инфекцията най-често засяга външните полови органи, епителът на влагалището и маточната шийка.
 

Нарушения на външните полови органи в резултат на HPV - инфекция

Когато човешкият папилома вирус засяга външните полови органи, най-често води до образуването на кондиломи. Това са така наречените генитални брадавици, които са разраствания с малки размери.
 

Нарушения в лигавицата на влагалището в резултат на HPV - инфекция

При около 50% от случаите човешкият папилома вирус, когато е засегнал епителя на влагалището води до развитие на пренеопластично състояние. Означава се като вагинална интраепителна неоплазия, която има три степени на тежест.
 

Нарушения на маточната шийка в резултат на HPV – инфекция


Цервикалната интраепителна неоплазия при над 98% от случаите е резултат от инфекция с човешки папилома вирус. Най-често при HPV-типизиране се установяват типовете 16 и 18. Вирусните частици водят до блокиране на важни за епителните клетки прoтеини и по този начин подпомагат онкогенезата – формирането на злокачествени новообразувания. Образуването на цервикална интраепителна неоплазия най-често е в областта на преход между цилиндричния епител и многослойния плосък невроговяващ епител. Състоянието има три степени на развитие и те са свързани със степета на промени и нарушения настъпили в епителните клетки.
 

Диагностика на HPV – инфекциите на половата система

Поради липсата на ясна симптоматика при развитието на нарушения във влагалищната лигавица или в маточната шийка, най-често те се установяват по време на рутинен гиекологичен преглед.
 
За да се постави диагнозата е необходимо провеждане на цитонамазка, колпоскопско изследване и биопсия.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Цитонамазка –цитологично изследване се провежда с цел да се определи дали има изменения в епителните клетки. След вземане на цитологичен материал и провеждане на изследването се дава оценка на състоянието на епителя под формата на класификация по Papanicolaou.
 
Колпоскопско изследване се провежда на място в лекарския кабинет от акушер-гинеколог. Чрез увеличението, което дава колпоскопът, се провежда оглед на лигавицата на органите в долната част на половата система.
 
За да се проведе изследване на епителя е необходимо предваритело третиране на областта с разтвор. По този начин нормалният епител без нарушения се оцветява в един цвят, а епителят с нарушения в друг.
 
При съмнения за развитие на пренеопластично състояние на лигавицата във влагалището или маточната шийка е необходимо провеждане на биопсия. При нея се взема малко парче тъкан и се определя, освен наличието или липсата на интраепителна неоплазия и степента на развитие при наличието и.
 
При леките степени на цервикална интраепителна лезия състоянието може да се проследи чрез провеждане на цитонамазка. При тежките форми се предприема отстраняване на засегнатия участък.