Млечните жлези са чифтен орган и представляват видоизменени потни жлези. Те се разполагат върху големия гръден мускул и се състоят от 15-20 тубуло-алвеоларни жлези. Основната функция на млечните жлези е свързана с продукция на мляко по време на периода на лактация. Съществуват някои важни правила в грижата за млечните жлези, които намаляват риска от развитие на онкологични заболявания и на инфекции при кърмене.

 

Гърдите се състоят от тяло – corpus mammae, и зърно – pupilla mammaе. В центъра на жлезата се разполага хиперпигментирана зона, наречена ареола. Хистологично млечните жлези се състоят от два основни компонента – жлезен паренхим и строма. Стромата е представена от мастна и съединителна тъкан, а жлезният паренхим – от 15-20 лобули. Съотношението между жлезния паренхим и стромата е различно през различните периоди от живота на жената. По време на бременност и кърмене се увеличава жлезния паренхим, докато през останалите периоди преобладава в по-голямо количество жлезната строма.


 

Основна функция на млечните жлези е лактацията. По време на бременност под действието на естрогени, прогестерон, растежен хормон и др., се увеличава обема на жлезния паренхим и се стимулира секрецията на жлезистите клетки. Непосредствено преди раждане и след раждане млечните жлези започват да секретират мляко. Основно значение в секрецията на мляко има хормонът пролактин, който се отделя от предния дял на хипофизата. При кърмене високите нива на пролактин потискат секрецията на лутеинизиращ хормон и фоликуло-стимулиращ хормон, което води до потискане на овулация и т.нар. лактационна аменорея.

 

Какви са основните грижи, които всяка жена трябва да полага за гърдите си?

1. Самоизследване на гърдите – препоръчва се самоизследването на гърдите да започне още от 21-годишна възраст. Прави се всеки месец след менструация и е особено препоръчително за жени с фамилна обремененост, имащи родственици, страдали от рак на млечната жлеза. Самоизследването се извършва като жената застене, съблечена до кръста, пред огледало. Едната ръка се поставя на тила, а с дланта на противоположната ръка се изследва съответната гърда по квадранти, като накрая се притиска зърното за проверка за изтичане на секрет.

 

Гърдите се проверяват за болезненост и формации. Оглеждат се за зачервявания, секреция, промяна във формата. След палпация на гърдите е препоръчително да се премине към палпация на подмишничната ямка, където се разполагат аксиларните лимфни възли. Палпирането на увеличени лимфни възли в областта трябва да насочи пациентката към консултация с мамолог.

 

2. Провеждане на ултразвуково изследване на млечни жлези – препоръчва се на всички жени под 35-годишна възраст. Безопасен, неизвазивен, високо информативен метод за установяване на доброкачествени и злокачествени заболявания на млечните жлези. Препоръчително е да се провежда веднъж годишно, а при откриване на образувания и по-често, според препоръките на мамолога;

 

3. Провеждане на мамография – мамографията е рентгеново изследване на млечните жлези, което се прави в две проекции – кранио-каудална и латеро-медиална. Мамографията се извършва 5 до 12 дни след датата на последната менструация. Жени над 40-годишна възраст трябва да правят ежегоден скрининг на млечните жлези чрез мамография;

 

4. Грижа за млечните жлези по време на бременност и лактация – грижите в този период са по-специфични. Грижата за гърдите преди раждане се състои във всекидневното им изминаване. При секреция от зърната се препоръчва носене на специални подплънки за кърмачки. При плоски и вдлъбнати зърна, за да бъдат подготвени за кърмене, е хубаво извършването на всекидневен масаж и издърпване. Тази практика е забранена при жени с чести контракции и повишен риск от преждевременно раждане, тъй като стимулацията на зърната увеличава продукцията на окситоцин.


В първите дни след раждане започва секрецията на коластра – жълтеникава, гъста течност, богата на минерали, протеини, антитела, лактоферин и др. Преди всяко кърмене е препоръчително жената да измива и подсушава гърдите си, а след кърмене – да ги изцежда. Използването на крем за зърна предпазва от възпаление и облекчава кърменето. В някои случаи може да се наложи използването на силиконови зърна.

 

Грижата за гърдите както по време на бременност, така и в периода извън бременността е от изключително значение за здравето на всяка жена. Редовните профилактични прегледи от най-ранна възраст предотватяват развитието на сериозни заболявания като рак на млечната жлеза, а подходящата грижа за гърдите по време на бременност и кърмене предотвратяват развитието на тежки послеродови възпаления (напр. мастит).