В България се наблюдава странен парадокс. От една страна медицината и особено гинекологията се разви революционно, има нови методи за диагностика и лечение, съвременни апарати, диагностични модели, практикуваме биохимичния скрининг, ултразвуковата диагностика, 3D, 4D ултразвук. В България има поне два-три работещи робота Da Vinci. От друга страна, дамите у нас, като че ли не се грижат достатъчно за себе си. Казвам това с тъга. Все още съществува страх и притеснение от нещо толкова естествено нещо като профилактичен преглед при гинеколог. За съжаление, всеки ден се сблъсквам с този проблем. 
 
Съществена част от работата на лекаря е да информира, на това е посветена и днешната статия. 
 
Ще започна с най-важното. Ако сте от дамите, които вярват, че на гинекологичен преглед се ходи само когато имате проблем, то имам молба към вас. Разделете се с това погрешно убеждение, още сега. Всъщност, ние гинеколозите се радваме много повече, когато имаме възможност да консултираме здрави хора. 
 

Кога да се ходи на преглед?

Профилактичен преглед – всички жени, след като навършат 21 години, трябва да ходят на такъв преглед и цитонамазка веднъж годишно. След като навършат 30 години, прегледът е през 2 години. Отново, не забравяйте цитонамазката.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Кога е най-добре младите момичета да посетят гинеколог за първи път?

Много момичета отиват за първи път при гинеколог около 18-годишната си възраст. Най-често с молба за противозачатъчни таблетки. Други, идват с проблеми - нередовна менструация или опасения за бременност. Изглежда, подходяща възраст, нали? Е, не е точно така. Младите момичета трябва да посетят гинеколог за първи път на възраст от 13-15 години. При това посещение рядко се изисква преглед, но помага да се изгради връзка с лекаря. Това е подходящото време за задаване на въпроси относно полово предаваните болести и контрацептивите. А, лекарят може да отговори на повечето въпроси, дори по-добре от родителите.
 
Задължително трябва да посетите гинеколог при:
 
 • Кървене между менструациите;
 • Кървене след сексуален акт;
 • Болка в областта на таза или менструални спазми, които са толкова тежки, че пречат на нормалното протичане на деня ви, независимо, че са само няколко дни месечно;
 • Необичайно силно кървене, при което се налага да сменяте дамската превръзка или тампона по-често от 2-3 часа;
 • Необичайно вагинално течение, болка, подуване или сърбеж. 
 • Всички тези симптоми могат да индикират вагинална инфекция или полово предавани болести, които могат да повлияят на възможността за зачеване. Те могат да показват и други състояния, като:
 • Ендометриоза;
 • Тазово-възпалителна болест;
 • Други нарушения на репродуктивната система.
Разбира се, ако мислите, че сте бременна, свържете се с лекаря си веднага. 
 
Трябва да ходите на преглед по-често, ако:
 • Планирате да забременеете;
 • Мислите, че имате полово предавана инфекция или сексуалният ви партньор има такава;
 • Имате здравна история, свързана със заболявания на половата система;
 • Майка Ви или сестра Ви е развила рак на гърдата преди настъпване на менопаузата. 
 
Много е говорено за това, но няма да го спестя и аз - ако забележите нагъвания или набръчквания по гърдата, хлътване на зърната или промени на кожата на гърдите, както и течение от зърната, които не се асоциират с кърмене, възможно най-скоро се консултирате с лекар. Също така, ако изпитвате увеличена болка в гърдите или дискомфорт преди менструация.
 
Въпреки, че цитонамазката в повечето случаи не е жизнено необходима след 30-тата година, жените все още трябва да си правят ежегоден преглед, за да следят за други промени или инфекции. Ако сте си правили кръвен тест за HPV (Вируси на човешкия папилом) и той е отрицателен, това не значи, че можете да пропуснете прегледа. Освен това, при жени диагностицирани с HPV или други заболявания е необходимо да си правят редовно цитонамазка, защото този вирус може да причини рак на шийката на матката.
 
Знаете ли, че с всеки нов сексуален партньор рискът от заразяване с HPV вирус се увеличава с 15 %? Това означава, че ако имате повече партньори, то и рискът се увеличава значително.
Всеизвестен факт е, че най-голямата причина за появата на рак на шийката на матката е липсата на профилактика. За съжаление, повечето жени, диагностицирани с рак на шийката на матката не са  правили цитонамазка в рамките на пет или повече години. Лошото е, че тези жени обикновено вече са в напреднал стадий на болестта, когато разберат за нея. Ето затова цитонамазката е важна. Да, може да се случи да не е от най-приятните процедури, но не бива да се пропуска.
 

Как да се подготвите за гинекологичен преглед и цитонамазка?


Правете това:  
 
 • За да получите най-точните резултати е най-добре да насрочите годишния си гинекологичен преглед и цитонамазка 1-2 седмици след менструалния Ви цикъл.
 • Посетете тоалетната преди преглед. Пикочният Ви мехур трябва да е празен точно преди прегледа, а и вие ще се чувствате по-комфортно. 
 • Добра идея е да съберете информация за предишни изследвания и т.н. 
 • Можете да отбележите в календар менструалния си цикъл, болка, течение или други симптоми, които се проявяват през месеца.

 

НЕ правете това: 
 
Много дами използват вагинални душове преди преглед, но те не са добра идея, защото увеличават риска от инфекции. Добре е да знаете, че е важно да не си правите такива поне 2-3 дни преди прегледа. 
 
Също така е хубаво да се въздържате от полови контакти за поне 24 часа преди прегледа.