Акнето е хронично възпаление на мастните жлези и един от най-често срещаните дерматологични проблеми както сред подрастващите момчета и момичета, така и в зряла възраст. В зависимост от периода на изява се различават няколко типа акне: акне неонатум (при новородени), акне ювенилис (при малки деца), акне вулгарис (сред подрастващите) и акне тарда (при пациенти над 25-годишна възраст). Характерни места за разпространение са кожата на лицето, гърдите, рамената и горната част на гърба.

 

Причината за възникване на акне е комплексна и обединява фактори като наследствена предразположеност, стрес, хормонален дисбаланс, тютюнопушене, нерационална диета и др. Въпреки множеството етиологични фактори, основният патофизиологичен механизъм на възникване на акнето се състои в уголемяване на мастните жлези в дермата, повишаване на мастната продукция и запушване на порите, стимулиране пролиферацията на себоцитите и повишен синтез на липиди. Създават се условия за наслагване на бактериална инфекция, което допълнително усложнява състоянието.


 

При жени в репродуктивна възраст акнето най-често е проява на хормонален дисбаланс в резултат на гинекологичен проблем. Кои хормони повлияват появата на акне? Основна роля при възникването на акне имат андрогените – тестостерон, андростендион, дехидроепиандростерон (ДХЕА), дехидроепиандростерон сулфат. Повишените нива на андрогени оказват влияние върху пило-себацейната единица и водят до симптоми като повишено окосмяване (хирзутизъм), акне, проблеми с менструалния цикъл и др.

 

Освен андрогените, значение за възникването на акне имат и хормони като естрогени, растежен хормон, инсулин и инсулино-подобед растежен фактор 1 (IGF-1), хормонът на стреса – кортизол и кортикотропин-рилизинг хормона (CRH). Мастните жлези имат рецептори за свързване на тези хормони, чрез които най-общо осъществяват влиянието си върху пило-себацейната единица.

 

Кои са най-честите гинекологични проблеми, водещи до тежко акне и повишено окосмяване?

1. На първо място – синдром на поликистозните яйчници (СПЯ). Характеризира се с метаболитен синдром, изразяващ се в инсулинова резистентност, дислипидемия, повишен индекс на телесна маса (BMI), повишена продукция на андрогени (хиперандрогенемия), водещ до акне, алопеция, хирзутизъм, овариална дисфункция и инфертилитет. За да бъде поставена диагнозата синдром на поликистозните яйчници е нужно наличието на поне два от три основни симптома – хиперандрогенемия, яйчникова поликистоза и хронична ановулация.

 

При пациентки със СПЯ се наблюдава повишена продукция на гонадотропин-рилизинг хормон (GnRH) от хипоталамуса, който стимулира продукцията на лутеинизиращ хормон (LH) и на фоликуло-стимулиращ хормон (FSH), като продукцията на LH е по-висока и води до повишено отношение LH:FSH. Повишеното количество лутеинизиращ хормон предизвиква повишена продукция на андростенедион, което е причина за поява на акне и хирзутизъм.

 

2. Андроген-продуциращи овариални тумори – малка част от овариалните тумори, продуциращи основно тестостерон и андростендион. Най-чест е Сертоли-Лайдиг овариалният тумор, който се най-рано се проявава с вирилизация и дефеминизация. Други симптоми са нарушения в менструалния цикъл, акне, хирзутизъм, много високи стойности на тестостерон и др.

 

3. Хиперандрогенизъм – инсулин резистентен – акантозис нигриканс синдром (HAIR-AN синдром) – подтип на синдром на поликистозните яйчници, който се характеризира с акне, повишено окосмяване, инсулинова резистентност и необичайно тъмно оцветяване на кожата (акантозис нигриканс). Нивата на FSH и LH са нормални, но е повишено отношението LH:FSH.


4. Овариална хипертекоза – характеризира се с пролиферация на тека-клетките сред овариална строма и се среща основно в постменопаузалния период. Проявява се с хиперандрогенемия и инсулинова резистентност, водещи до акне, вирилизация, повишен риск от захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдови инциенти.

 

5. SAHA – синдром (себорея-акне-хирзутизъм-алопеция – синдром) – различават се четири подтипа, сред които е и овариалният. Протича с повишена продукция на андрогени в яйчниците и надбъбречните жлези поради нарушен периферен метаболизъм.


Акнето и повишеното окосмяване са чест и неприятен проблем сред жените, които може да се дължи на сериозно гинекологично състояние. Освен върху самочувствието, упоритото акне и хирзутизмът могат да засегнат оплодителната функция на жената и да доведат до много по-сериозни здравословни проблеми и усложнения.