Гениталните брадавици са външен израз на инфекция с човешки папилома вирус (HPV). Заразяването с вируса се осъществява основно по контактно-битов и полов път, като всеки човек в даден момент от живота си е носител. Изява на инфекцията се наблюдава при имунокомпрометирани пациенти, като въпреки терапията инфекцията често рецидивира.

 

Човешкият папилома вирус е ДНК-вирус от семейство Papovaviridiae. Различават се нискорискови и високорискови щамове на вируса. Причина за гениталните брадавици са нискорисковите щамове HPV-6 и HPV-11. Високорисковите щамове на вируса (16, 18, 31, 33, 35 и др.) се посочват като причинители на преканцерозни и канцерозни заболявания, най-честото от които е карцином на маточната шийка.


 

Навлизайки в организма, човешкият папилома вирус атакува епителните клетки в лигавичния и подлигавичния слой на урогенителната система. След като премине в клетките на кожата, вирусът ги променя морфологично и превръща кератиноцитите в койлоцити. Инкубационният период варира от 3 седмици до 9 месеца, като обикновено симптомите се изявяват около 2-3 месеца след контакт с вирусоносител.

 

Рискови фактори за заразяване HPV са половите контакти с множество полови партньори, липсата на бариерни методи за контрацепция, водене на полов живот от ранна възраст, честа смяна на половите партньори. Използването на орални контрацептиви и тютюнопушеното, както и наличието на подлежаща сексуално-трансмисивна болест също повишават риска от контаминиране с HPV.

 

Гениталните брадавици са различни по форма и големина, гладки или с неравна повърхност и форма на цветно зеле, образувания. Цветът им обикновено е белезникав, но могат да бъдат хиперпигментирани, безцветни или розови на цвят. В повечето случаи гениталните брадавици са множествени, образувайки групи - клъстери. При жените най-често се развиват в областта на маточната шийка, вагината, вулвата, перианално. Възможна е появата на брадавици в и около устата, ако заразяването с инфекцията се е случило в резултат на орален секс.

 

В голям процент от случаите инфекцията с човешки папилома вирус протича безсимптомно. При развитие на генитални брадавици е възможна поява на парене, сърбеж, повишена чувствителност в областта, вагинално течение. При по-големи формации, разположени във или на входа на влагалището, може да възникне кървене след полов акт.


Наличието на генитални брадавици при бременни може да създаде затруднения по време на раждане. Големи формации във влагалището е възможно да затруднят преминаването на плода. В някои случаи могат да възникнат кръвоизливи. При преминаване през влагалището на майката плодът може да се зарази с HPV, което да причини образуване на брадавици в и около устата на новороденото.

 

Поставянето на диагнозата става на базата на клинична картина и външни прояви на заболяването. Откриването на генитални брадавици при външния оглед при тазово изследване обикновено ориентира гинеколога за състоянието на пациентката. По време на гинекологичното изследване се взима материал за цитонамазка и ДНК-анализ. За диагностицирането на HPV се използва PCR-методът. Цитологичното изследване дава информация за хистологичното устройство на клетките в женския генитален тракт, за наличие на преканцерозни или канцерозни състояния.

 

За лечението на генитални брадавици съществуват множество методи. Въпреки голямото разнообразие от терапии, инфекцията с HPV често рецидивира и овладяването и пълното излекуване е доста трудно. Като локална терапя за некротизиране и отстраняване на гениталните брадавици могат да се използват следните медикаменти:

 

1. Подоксифилин – под формата на разтвор, крем или гел. Прилага се два път на ден, три поредни дни в седмицата. Максималният период на лечение е 4 седмици.

 

2. Имиквимод – имуномодулиращ продукт, който се свързва с Toll-like рецептори и стимулира производството на цитокини, които стимулират отстраняването на генителните брадавици. Прилага се три пъти седмично за период до 16 седмици.

 

3. Синекатехин – препарат за локално приложение. Състои се от екстракт от зелен чай, съдържащ синекатехини, които имат противовирусни и противотуморни свойства.

 

4. Трихлороцетна киселина (TCA) – поради ниската системна абсорбция на киселината може да се прилага и при бременни.

 

Лекарствените средства за локално приложение може да предизвикат парене, сърбеж, болка, ерозии, увреждане и на здравите тъкани. Други методи за терапия на генитални брадавици са криотерапията с течен азот, лазерна терапия с въглероден диоксид, електрохирургията, използваща високочестотен електричен ток, и хирургичното отстраняване. За превенция на заразяване с HPV се препоръчва ваксинация. Ваксинират се пациентки на възраст между 9 и 45 години, както и мъже до 26 години.