Функционалната хипоталамична аменорея е една от най-честите видове аменорея, наброяваща 15-35% от случаите. Тя е форма на хронична аменорея (липса на менструация) при отсъствие на органични причини за това. Както подсказва името й, при коригиране на факторите довели до това състояние, настъпва възстановяване на нормалната яйчникова функция. 
 
Нейният патогенетичен механизъм не е напълно установен, но се предполага, че стресови фактори, хранителни разстройства и прекомерната физическа активност са едни от най-честите причини.
 
Характеризира се с редуциране на секрецията на гонадотропен-рилийзинг хормон, по точно нарушава се неговата пулсативна секреция и честота на отделяне от хипоталамуса. В резултат на това се намалява съответната секреция на двата гонадотропни хормона от хипофизата – фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон. Ефектът върху яйниците е замръзяване на фоликулогенезата и овулаторната яйчникова функция. Крайният резултат от това са: липса на менструация и овулация, и инфертилитет.
 
Състоянието е много често срещано при момичета в подрастваща възраст, които са активни спортистки или страдат от хранителни разстройства – анорексия нервоза и/или билимия
 
И двете причини се явяват своебразен стресов фактор за организма, като най-раним се оказва хипоталамусът и по конкретно контролираната от него полова функция. В резултат на хроничния стрес се активира хипоталамо-хипофизо-адреналната ос с повишаване на кортизоловата секреция. 
 
Наблюдавана е хиперкортизолемия при момичета - атлети и девойки, подлагащи се на драстичи хранителни диети. И при двата вида е налице активиране на надбъбречната ос с повишена синтеза и продукция на кортизол, като стресов хормон и в резултат на това редуциране на секрецията на гонадотропен-рилийзинг хормон и надолу по веригата и на лутеинизиращия хормон.
 

По какъв начин хранителните разстройства и прекомерната физическа активност влияят негативно на половата ос?

 
Ключът към това нарушение се крие в мастната тъкан. Оказва се, че нивото на натрупана мастна тъкан е определящо за отключване на пубертет при подрастващите момичета. И както свръхнатрупването на мастна тъкан влияе негативно върху половата ос, така и драстичното й редуциране играе негативна роля.
 
Основен регулатор на тази връзка мастна тъкан - хипоталамус се оказва лептинът. Той е хормон, отделящ се от мастните клетки, и даващ сигнали на мозъка и по-конкретно хипоталамуса за насищане. Той стимулира също пулсативната секреция на гонадотропен-рилийзинг хормон. Изследвания показват, че момичета с функционална хипоталамична аменорея имат ниски нива на лептина в сравнение със здрави контроли.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Функционалната хипоталамична аменорея е диагноза на изключването. След отхвърляне наличието на други органични причини за нарушение на менструалния цикъл може да се приеме тя за диагноза. Затова е необходимо първо изключване на бременност, снемане на пълен физикален и гинекологичен преглед.
 
Лечението й включва коригиране на енергийния баланс. Препоръчва се при момичетата с хранителни разстройства да се провежда когнитивна терапия с цел коригиране на хранителните навици и повишане на телесното тегло. Много е важно в такива случаи те да имат пълната подкрепа от страна на своите роднини и приятели. В ситуациите на повишена физическа активност се препоръчва редуцирането им и също покачване на телесното тегло. Препоръчват се провеждането на психотерапии с цел намаляване на психическото натоварване и стрес. 
 
Негативните последици за здравето от хроничната аменорея са на първо място инфертилитета, отлагане на пубертета и дълготрайните последици от хипоестрогенизма (хронична ескпозиция на ниски нива на естроген) – ниска пикова костна маса и остеопороза.
 
В заключение може да се каже, че функционалната хипоталамична аменорея е обратимо състояние, което обаче крие дълготрайни рискове за жената при ненавременното му установяване и коригиране.