Фиброаденомите са твърди, неракови бучки на гърдата, които се срещат най-често при жени на възраст между 15 и 35 години.

 

Формациите може да се усещат като твърди, гладки и добре отделени от околната тъкан. Обикновено не са болезнени, могат да се почувстват като „топченце” в гърдите, което е лесно подвижно, когато се изследва.


 

Фиброаденомите се различават по размер и могат спонтанно да увеличат размера си или да се свият.

 

Те са сред най-често срещаните неракови (доброкачествени) формации в гърдите при млади жени. Лечението може да включва наблюдение за откриване на промени в размера или усещането, биопсия за оценка на тъканта или операция за отстраняването ѝ.

 

Фиброаденомите обикновено са с кръгла отчетлива и гладка граница, лесно подвижни са и могат да бъдат твърди при палпация, не са болезнени.

 

Може да имате една или повече бучки в едната или двете гърди.

 

Причините за поява на фиброаденомите е неизвестна, но има теория според която те може да са свързани с репродуктивните хормони. Свидетелство за това е, че фиброаденомите се появяват по-често в репродуктивна възраст. 

 

Те могат да увеличат размера си по време на бременност или при използване на хормонална терапия. И съответно могат да се „свият” след настъпване на менопауза, когато нивата на хормоните намаляват.

 

Смята се, че вероятно се появяват поради повишена чувствителност към хормона естроген.

 

Гърдите се състоят от лобули ( жлези, които произвеждат мляко) и канали (тръби, по които млякото се придвижва до зърното). Те са заобиколени от жлезиста, влакнеста и мастна тъкан. Фиброаденомите се развиват от лобула. Жлезистата тъкан и каналите растат над лобула и образуват твърда бучка.


Какви видове фиброаденоми има?

Прост фиброаденом

 

Повечето фиброаденоми са с размер около 1-3 см и се наричат прости фиброаденоми. Когато се гледат под микроскоп обикновено тъканта изглежда еднаква навсякъде. Простите фиброаденоми не увеличават риска от развитие на рак на гърдата в бъдеще.

 

Комплексен фиброаденом

 

Някои фиброаденоми се наричат сложни или комплексни. Когато се гледат под микроскоп, някои от клетките имат различни характеристики.

 

Гигантски фиброаденом

 

Те могат да нарастнат до повече от 5 см в диаметър. В повечето случаи може да се наложи да бъдат премахнати, защото могат да притиснат или да заместят друга тъкан на гърдата.

 

Ювенилен фиброаденом

 

Това е най-често срещаният тип бучка на гърдата, открит при момичета на възраст между 10 и 18 години. Тези фиброаденоми могат да станат големи, но повечето се свиват с течение на времето, а някои изчезват.

 

Филоиден тумор

 

Въпреки, че обикновено са доброкачествени, някои филоидни тумори могат да станат ракови (злокачествени). Лекарите обикновено препоръчват те да бъдат премахнати.

 

Повечето фиброаденоми не влияят на риска от рак на гърдата. Въпреки това рискът може леко да се увеличи при наличие на сложен фиброаденом или филоиден тумор. Това не означава непременно, че ще се развие в рак.

 

Важно е да продължите да се преглеждате редовно и да посетите личния си лекар, ако забележите някаква промяна в гърдите си, независимо колко скоро се появи след поставянето на диагнозата.

 

В много случаи фиброаденомите не изсикват лечение. Някои жени обаче избират хирургичното им отстраняване заради лично спокойствие.

 

Лекарят може да препоръча операция за отстраняването му, ако някои от проведените тестове – клиничен преглед на гърдата, образен тест или биопсия - е необичаен или ако фиброаденомът е изключително голям и предизвиква поява на симптоми.