Структурните и функционалните промени в човешкото тяло, които настъпват с напредване на възрастта на нито един орган не се отразявят така, както на кожата. Естрогените играят важна роля във физиологията на всяка една структура в кожата – епидермални кератиноцити, дермални фибробласти, меланоцити, космени фоликули и мастни жлези. 
 
Процесите на стареене в кожата променят нейната дебелина, еластичност и мастна секреция. Като резултат тя става по-отпусната, тънка, суха, което е предпоставка за появата на бръчки.
 

Естрогените и менопаузата

Менопаузата е физиологично настъпващ период в женския организъм, при който се наблюдава отпадане на синтезираните и секретирани от яйчниците женски полови хормони – естрогени и прогестерон. Обичайната възрастта е около 51-52 години.
 
Менопаузата обикновено се предшества от предменопаузален период на постепенно намаляване на естрогеновите нива, но все пак с настъпването на самата менопауза се отбелязва рязък спад в нивата на естрогените. Затова и нерядко този момент се последва от всичките типични за климактеричен период симптоми – горещи вълни, повишена нервност, изпотяване, сърцебиене, промяна в настроението и качеството на съня.
 
Много жени докладват за внезапно появили се признаци на кожно стареене няколко месеца след започване на постменопаузалните симптоми, които са изтънена кожа, повишаване броя и дълбочината на кожните бръчки, засилване на кожната сухота и понижане на плътността и еластичността на кожата.
 
В подкрепа на връзката на тези кожни промени с намалените нива на естрогените след менопаузата говори фактът, че хормон-заместителната терапия, прилагана при жени в менопауза, показва положителни ефекти върху кожата – повишава се кожната еластичност, хидратация, дебелина и се изглаждат бръчките. Тези ефекти се дължат на повишената васкуларизация на кожата и промяната в качеството и количеството на изграждащия я колаген под въздействие на естрогените.
 

Ефект на естрогените върху космените фоликули

Космените фоликули имат три фази на растеж – с периодично редуване на фаза на растеж на нови косми, преходна фаза и фаза на отпадане на старите. Често пъти този ритъм би могъл да бъде нарушен от различни външни и вътрешни фактори. 
 
Естрогените по всяка вероятност оказват стимулиращ ефект върху космения растеж. В подкрепа на това говори фактът, че по време на бременност се повишава съотношение на космените фоликули в растяща фаза на цикъла, докато след раждането тези фоликули навлизат в фазата на покой, което като резултат води до транзиторен косопад. До голяма степен тези ефекти са били отдавани на промените в естрогеновите нива, наблюдаващи се по време и след бременност. Със сигурност ефектите на други хормони и растежни фактори са модулирали допълнително фазите на космения растеж.
NEWS_MORE_BOX

Естрогени и връзката им с меланогеназата и меланома


Хлоазмата е често срещано състояние на хиперпигментация по кожата на лицето, наблюдаващо се при бременни жени. В комбинация с него се наблюдава засилена пигментация също по ареолите на гърдите, срединната линия на корема (линия алба) и перинеално, които обикновено изчезват след раждането. Основна роля за това имат естрогените. Орални контрацептиви, съдържащи естрогени също биха могли да доведат до хиперпигментации по лицето и други зони.
 
Средната възраст на изява на малигнения меланом сред жените е в началото на петдесетте години, което корелира с настъпването на менопаузата. Дълги години меланомът се е считал за естроген рецептор – позитивен тумор, чиято прогноза е неблагоприятно повлияна от естрогените, дали по време на бременност или в асоциация с приема на орални контрацептиви или хормон-заместителна терапия. Настоящи изследвания оспорват този факт и противопоставят връзката между естрогените и риска от малигнен меланом.