Яйчниците изпълняват две важни функции. Първата е да съхраняват герминативните клетки. В хода на всеки нормален менструален цикъл група от тях нарастват, за да може една от тях да достигне пълна зрялост и годност и да се превърне в яйцеклетка.

 

Втората важна функция на яйчниците е ендокринната. Те произвеждат и секретират две групи полови хормони - прогестерон и естроген. Хормоналната продукция на яйчниците е изключително необходима за нормалното развитие на женските полови органи и вторичните полови характеристики по време на пубертета, както и за осигуряване на плодовитостта.


 

Яйчникът произвежда три основни естрогена: естрадиол, естрон и естриол. Естрадиолът е основният синтезиран и секретиран естроген през репродуктивния живот на жената.


Естриолът се синтезира по време на бременност и се синтезира от плацентата, докато естронът е основният секретиран естроген след менопаузата.  

 

Естрогенът (конкретно естрадиол) е необходим за развитието на млечните жлези, разпределението на мазнините в бедрата, краката и гърдите и развитието на репродуктивните органи.

 

Производство и функция на прогестерон и естроген

Прогестеронът и естрогенът са необходими, за да се подготви матката за менструация и тяхното освобождаване се задейства от хипоталамуса.

 

След отключване на пубертета, яйчниците отделят по една яйцеклетка всеки месец (обикновено се редуват в освобождаването на яйцеклетка) - това се нарича овулация. Хипоталамусът изпраща сигнал към хипофизната жлеза за освобождаване на гонадотропни хормони (фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон). Тези хормони са от съществено значение за нормалната репродуктивна функция, включително регулиране на менструалния цикъл.

 

След отделянето на яйцеклетката в маточната тръба, започва синтезът и секрецията на прогестерон. Той се секретира от временна жлеза, образувана в яйчника след овулацията, наречена жълто тяло. Прогестеронът подготвя тялото за бременност, като води до удебеляване на маточната лигавица. Ако жената не е бременна, жълтото тяло изчезва. Регресията на жълтото тяло се последва от спадане на нивата на прогестерона и начало на менструацията.

 

Ако женате забременее, синтезираният от оплодената яйцеклетка хормон на бременността - (човешки хорионгонадотропин – ЧХГ) ще поддържа жълтото тяло да продължи да синтезира и секретира прогестерон, изключително необходим за ранната бременност.

 

Недостатъчност или регресия на жълтото тяло в този период ще доведе до прекратяване на бременността. След 7- ма г.с. функцията на жълтото тяло се продължава от плацентата. 

 

Прогестеронът се секретира, за да ограничи контракциите на матката, които могат да нарушат развитието на растящия ембрион. Хормонът също подготвя гърдите за кърмене.

 

Повишените нива на естроген в края на бременността предупреждават хипофизната жлеза за секреция на окситоцин, който води до контракции на матката. Преди раждането яйчниците отделят релаксин, който, както подсказва името, релаксира и огъвкавява тазовите връзки при подготовка за раждане.
 
По време на бременността се отделят повече хормони, отколкото по всяко друго време от живота на жената. През менопаузата, която е краят на плодовитостта, нивата на естрогените бързо намаляват. Това може да доведе до редица усложнения, като поява на „горещи вълни“, изпотяване, главоболие, нарушения на съня, вагинална сухота, остеопороза и сърдечносъдови заболявания.

 

Кога е правилно да се изследват нивата на прогестерон и естроген?

Естрогените достигат високи нива в първата фаза на менструалния цикъл. Подходящ период за изследване на нивата на естрадиола са между 3-5 ден на менстраулния цикъл. 

 

Синтезът на прогестерон започва едва след настъпването на овулацията. Неговите нива нормално следва да се изследват между 19–22 ден на 28-дневен менструален цикъл и определянето на нормални нива на прогестерона обичайно „говори“ за настъпила овулация.