Естрадиолът е стероиден хормон, произведен от холестерол и е най-силният от трите естествено произведени естрогена. Това е основният естроген, открит при жените, и има много функции, въпреки че действа главно за съзряването и поддържането на женската репродуктивна система. 

 

Естественото повишаване на концентрациите на естрадиол в кръвта по време на менструалния цикъл кара яйцеклетката да узрее и да се освободи, тоест отговорен е за овулацията. Друга важна роля на естрадиола е да удебели лигавицата на матката, така че яйцеклетката да може да се имплантира, ако бъде оплодена.


 

Естрадиолът също насърчава развитието на гръдната тъкан и увеличава плътността на костите и хрущялите.

 

При жени в пременопауза естрадиолът се произвежда предимно от яйчниците. Нивата на естрадиол варират през целия месечен менструален цикъл, като са най-високи при овулация и най-ниски през менструация.

 

Нивата на естрадиол при жените намаляват бавно с възрастта, като голямо понижение се наблюдава при менопаузата, когато яйчниците се „изключват“. При бременни жени плацентата също произвежда много естрадиол, особено към края на бременността.

 

Мъжете също произвеждат естрадиол, обаче произведените количества са много по-ниски, отколкото при жените. В тестисите част от тестостерона се променя в естрадиол и този естрадиол е от съществено значение за производството на семенна течност. И при двата пола естрадиолът се произвежда в много по-малки количества от мастната тъкан, мозъка и стените на кръвоносните съдове.

 

Производството на естрадиол в яйчниците на жените се контролира от хормони, отделяни както от хипоталамуса в мозъка, така и от хипофизата. Това се нарича репродуктивна ос при жените и е известно също като ос хипоталамус-хипофиза-яйчник. 

 

Хипоталамусът в основата на мозъка освобождава хормон, наречен гонадотропин-освобождаващ хормон. След това гонадотропин-освобождаващият хормон действа върху хипофизната жлеза, за да предизвика освобождаването на два допълнителни хормона, лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон. Тези хормони влизат в кръвта и стимулират яйчника, по-специално действат върху клетките, които обграждат всяка яйцеклетка, стимулирайки фоликула да расте и да се развива.

 

В последните етапи на растеж и развитие клетките около яйцеклетката ще произвеждат естрадиол. След като яйцеклетката е овулирана, овулираният фоликул ще се превърне в жълто тяло. Жълтото тяло произвежда както прогестерон, така и естрадиол и основната роля на тези два хормона е да гарантират, че лигавицата на матката е напълно подготвена за имплантиране, ако настъпи оплождане. Количеството естрадиол (и прогестерон) в кръвообращението комуникира с хипоталамуса и хипофизата, за да контролира развитието на яйцеклетката, овулацията и менструалния цикъл.

 

При жените високите нива на естрадиол могат да имат редица ефекти. В леки случаи излишъкът от естрадиол може да причини поява на акне, запек, загуба на либидо и депресия. По-сериозните ефекти могат да включват наддаване на тегло, женско безплодие, инсулт, инфаркт и повишен риск от развитие на рак на матката и/или гърдата.

 

Естрадиолът е необходим за развитието на костите, така че хората с нисък естрадиол са склонни да имат скелетни проблеми като неадекватен растеж на костите и остеопороза. Момичетата също ще се сблъскат с проблеми в пубертета, като забавяне в развитието на гърдите, нарушен или липсващ менструален цикъл и безплодие. 

 

Естрадиолът играе важна роля и в мозъка, където ниските нива могат да причинят депресия, умора и промени в настроението.

 

Производството на естрадиол при жената намалява естествено по време на менопаузата и причинява много от нейните симптоми. Първоначално те включват нощно изпотяване, горещи вълни, вагинална сухота и промени в настроението, докато в дългосрочен план е по-вероятно да се развие остеопороза. 

 

Естрадиолът се използва в хормонозаместителната терапия за облекчаване на тези симптоми на менопаузата при жените. 

 

Референции:

https://mft.nhs.uk/app/uploads/2020/09/Oestradiol.pdf