Една от причините ендометриозата да е толкова труден противник, е че проявленията ѝ са изключително разнообразни. Според някои специалисти дори е по-правилно различните форми на ендометриоза да се разглеждат като отделни заболявания!


Индивидуалният подход към всеки случай е особено важен при това заболяване! Изборът на стратегия и най-подходяща терапия зависи от тежестта на оплакванията и конкретната клинична картина при всяка отделна жена, както и от това на какъв етап от живота си се намира тя – дали тепърва ѝ предстои да стане майка, или вече е реализирала репродуктивните си планове. 

 


 • „Шоколадови“ кисти или яйчникова ендометриоза
  •  Когато ендометриозата се настани в яйчника, тя приема формата на кисти, които се изпълват със задържана кръв, с времето тази кръв се сгъстява и става кафява на цвят  с консистенцията на течен шоколад – оттук и името. Ендометриозните кисти могат да стоят с години безсимптомно в яйчника, но ако се спукат могат да причинят силна болка. При това с нарастването им напрежението, което упражняват върху останалата част на яйчника може да попречи на нормалната работа на яйчника, влошаване качествата та яйцеклетките и да предизвика различни хормонални смущения и дори може да попречи на нормалното развитие на фоликулите и овулацията, а при ин витро процедури да намали ефективността на хормоналната стимулация. Важно да се знае, че не всяка шоколадова киста трябва да се оперира, особено тези по – малки от 3 см, защото тогава яйчникът може да пострада при махането на „малки“ кисти.
  • Подобни прибързани интервенции сериозно застрашават яйчниковия резерв на жената и може значително да влошат шансовете ѝ за забременяване като доведат до преждевременна менопауза. При млади момичета и жени с тази форма на ендометриоза, които все още не са срещнали своя партньор в живота, е подходящо да се обмислят  стъпки за съхранение на фертилитета, като замразяване на яйцеклетки – ако вашият случай е такъв, обърнете се към специалист по репродуктивна медицина.
 • Ендометриоза и болков синдром
  • Понякога сравняват болката, причинена от ендометриоза, с болката при раждане! А сега си представете това ден след ден, месец след месец! Традиционно приемаме, че е нормално жените да ги боли там долу всеки месец, и си съветваме да „се стегнат“, да „не се глезят“, да се държат „мъжки“. 
  • Болката при ендометриоза не се дължи само на хроничното възпаление и срастванията, причинени от лезиите – има данни, че ендометриозата променя електрохимичните процеси в мозъка, като повишава интензитета на болковите усещания!
  • Болковият синдром при пациентки с еднометриоза влошава качеството на живот до степен, в която трайно нарушава работоспособността, интимните и социални контакти, води до депресия и дори до злоупотреба с болкоуспокояващи медикаменти. Да търсите начин да спрете болката не е каприз – обърнете се към специалист, вместо да посягате към поредното хапче или да отказвате поредната среща!

   

 

 

 • Ендометриоза и безплодие
  •  Много пъти диагнозата ендометриоза се поставя за първи път при жени, които не успяват да забременеят по естествен път. Приблизително всяка трета жена с ендометриоза е със засегнат фертилитет, като сериозността на проблема зависи от степента и локализацията на ендометриозата и това дали и какво лечение е провеждано до момента. Ендометриозата може да засегне овулацията, както и да блокира проходимостта на фалопиевите тръби. Освен това може да възпрепятства успешната имплантация на ембриона в матката и да попречи на нормалното развитие на бременността. Ендометриозата повишава риска от ранен спонтанен аборт с до 80%! Любопитен и леко стряскащ факт – при много жени с ендометриоза се влошават параметрите на спермограмата на партньора! 
  • Закъснялото или неправилно лечение на ендометриозата може да компрометира фертилитета в степен, в която дори методите на асистираната репродукция трудно биха помогнали, затова при диагностицирана ендометриоза консултацията със специалист по репродуктивна медицина е задължителна!
 • Дълбока ендометриоза
  • Най-коварната форма на ендометриоза, при която ендометриозните огнища са се разпространили дълбоко по коремните органи, предизвиквайки сраствания и хронично възпаление. При това оплакванията не винаги са достатъчно силни или специфични, за да позволят навременното поставяне на диагнозата, и заболяването прогресира в степен, в която дори хирургичното лечение е затруднено. 
  • Оперативното отстраняване на дълбоки ендометриозни лезии е изключително сложно и трудно и изисква екип от опитни хирурзи. Макар и в редки случаи е възможно ендометриозата да доведе до загуба на орган – матка или дори бъбрек. Единствено навременната диагноза и правилно провеждано лечение от специалист може да предотврати развитието на подобни тежки усложнения.