Ендометриозата е все по-разпространено заболяване, което се дължи на множество фактори.

 

Излагането на някои токсини от околната среда е основен рисков фактор, показва проучване, публикувано в сп. Environment International.


 

Токсините от околната среда са повсеместни и се поглъщат всеки ден чрез храната, питейната вода или въздуха.

 

Някои от тях се наричат ​​ендокринни разрушители, което означава, че променят хормоналния баланс и могат да благоприятстват развитието на заболявания като ендометриозата.

 

Какво е ендометриоза?

При ендометриозата се наблюдава разрастване на тъкан, подобна на лигавицата на матката, което засяга яйчниците, фалопиевите тръби и лигавицата на таза.

 

Понякога тъканта се разраства в червата, перитонеума или пикочния мехур.

 

Докато лигавицата на матката се отделя естествено всеки месец по време на менструация, това не се отнася за ендометриалната тъкан, която причинява болка, нарушения на чревните функции и инфекции на пикочните пътища, наред с много други проблеми.

 

Кои замърсители увеличават риска от ендометриоза?

Ендокринните разрушители включват няколко групи вещества, налични в много различни източници, като например:

  • Полихлорирани бифенили;
  • Пестициди;
  • Тежки метали като олово, кадмий и живак;
  • Пластификатори - фталати;
  • Някои лекарства;
  • Някои филтри за UV защита в слънцезащитната козметика;
  • Бисфенол А - BPA;
  • Триклозан - антибактериално вещество, намиращо се в някои пасти за зъби, води за уста, дезодоранти и други

Устойчивите органични замърсители, които се натрупват в околната среда и се съхраняват в мастната тъкан на човека и животните, също трябва да бъдат добавени към този списък, особено в случай на ендометриоза.

 

Те се приемат главно чрез животински храни, тъй като те съдържат повече мазнини, в които се натрупват токсините.

 

Най-известните устойчиви органични замърсители са диоксините, които се отделят от химическата промишленост и инсинераторите, както и ДДТ - пестицид, който е забранен от няколко десетилетия, но все още се намира в околната среда.

 

Времето на полуразпад на диоксините е от 7 до 20 години.

 

Това означава, че може да минат до 20 години, преди тялото да разгради половината от тях или да успее да ги елиминира.

 

Въпреки това, тъй като всеки ден в тялото влизат нови замърсители, токсичното натоварване се увеличава с възрастта.

 

Все повече епидемиологични и експериментални проучвания показват, че ендокринните разрушители и устойчивите органични замърсители могат да участват в развитието на ендометриоза.

 

Изследването, публикувано от Environment International, е извършено с участието на 87 жени на възраст между 18 и 45 години.

 

С помощта на мас спектрометричен анализ, кръвните проби на участничките са били проверени за наличието на 30 ендокринни разрушители и устойчиви органични зачърсители, включително полихлорирани бифенили (PCBs), пестициди от групата на хлорираните въглеводороди и перфлуорирани и полифлуорирани алкилови съединения (PFAS).

 

Изследвани са също четири различни стойности на показатели за възпаление.

 

По-голямото излагане на токсини е свързано по-висок риск от развитие на ендометриоза

Колкото повече жените се излагат на тези замърсители в ежедневието, толкова по-вероятно е да се развие ендометриоза впоследствие. 

 

Излагането на пестицида транс-нонахлор утроява риска от ендометриоза.

 

Излагането на PCBs удвоява риска от развитие на ендометриоза.

 

Транс-нонахлор допълнително увеличава риска от развитие на ендометриоза, когато пестицидът е бил в комбинация заедно с PCBs, което показва, че замърсителите взаимно подсилват ефектите си, които засягат хормоналния баланс.

 

Стойностите на показателите на възпалението също са били по-високи при засегнатите жени.

Ендометриоза и детоксикация

Излагането на замърсители не само увеличава риска от ендометриоза, но и от много други заболявания.

 

Диета на растителна основа и/или растителна детоксикираща терапия спомагат за елиминирането на тези вещества, подпомагайки функционирането на пречистващите органи.

 

Такава диета съдържа и големи количества антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките и тъканите, причинено от токсини.

 

Как се отстраняват токсините, които се натрупват в мастната тъкан?

За да се мобилизират и елиминират мастноразтворимите токсини, съхранявани в мастната тъкан, е необходимо намаляване на телесното тегло при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване.

 

При нормално телесно тегло е препоръчително да се акцентира върху силовите тренировки, насочени към намаляване на телесните мазнини.

 

За да могат мобилизираните токсини да се детоксикират в черния дроб, се препоръчват мерки и подходи за подпомагане на функциите черния дроб и жлъчката - като например прием на куркума, бял трън, артишок и дездемониум.

 

Част от токсините ще мигрират към червата с помощта на жлъчните киселини.

 

За да не влязат отново токсините в кръвния поток, а да се насочат към отделяне чрез изпражненията, са необходими подходи за прочистване на червата, с цел подобрено абсорбиране на токсините - прием на фибри, минерална пръст и хлорофил.

 

Друга част от токсините става водоразтворима в черния дроб и се елиминира през бъбреците, така че са необходими средства, които също насърчават отделителните и детоксикиращи функции на тези органи.

 

На първо място, това включва редовно пиене на достатъчно количество вода - 200 мл на всеки 2 часа и други подходи, като прием на запарка от коприва, сок от целина и кресон.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/ecologia/estos-contaminantes-promueven-endometriosis_9865

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34649050/