Еднометриозата представлява една от най-честите гинекологични заболявания, като засяга между 5 и 10% от жените в репродуктивна възраст. Тя се определя като наличието на жлези и съединителна еднометриална тъкан извън матката. Тази ектопична (не на типично място) тъкан води до хроничен възпалителен процес, който е зависим от естрогените. 


Тъй като състоянието е с хронична и повтаряща се характеристика, важна е тясната връзка с акушер-гинеколога, който да определи правилното моментно лечение въз основа на симптомите, плановете за забременяване и качеството на живот.


Причините за развитие на ендометриоза все още не са напълно ясни и за сега съществуват само хипотези на ниво теория. Знае се, че възможността за поява на състоянието се увеличава при жени с фамилна история за ендометриоза, обструкция (запушване) на гениталните пътища и невъзможност за поток на менструалния цикъл. Невинаги ендометриозата е симптоматична. Когато е, основният симптом е цикличната болка - болка при извършването на нормални дейности като менстуиране (дисменорея - болезнена менструация), сексуален контакт (диспареуния), уриниране (дисурия), ходене по голяма нужда до тоалетна (дисхезия). 


Също не е изключена болката ниско в кръста или корема и хроничната тазова болка. Хорничната тазова болка се определя като нециклична болка в корема или таза за повече от 6 месеца. 
Като може да се предположи, еднометриозата не е единственото заболяване, което причинява дискомфорт и болка. Все пак, новопоявила се тазова болка по време на менструация при жени в репродуктивна възраст насочва клиничната мисъл първо към ендометроизата, като възможна причина за симптома. 

 

NEWS_MORE_BOX


По време на обичайния гинекологичен преглед трябва да се оцени позицията, рамерите и подвижността на матката. Разрастването на финкциониращ ендометриум извън кухината на матката води до образуването на сраствания, които могат да променят мястото на матката и да я фиксират в слабоподвижна позиция. 


Затова фиксирана, ретровертирана (обърната) матка е признак за сраствания. Задебелените и грапави маточни връзки и болката по време на изследването предполага дълбоко инфилтрираща ендометриоза, а напипването на формации в аднексиалните пространста от двете страни на матката насочва вниманието към яйчниково засягане. 


При съмнение за ендометриоза изследването би трябвало да продължи с ултразвук. Така може да се диагностицират яйчникови кисти и маточни фибриноди (съединителна тъкан), характерни за еднометриозата. Това състояние е едно от онези, които повишават нивото на антигена СА-125 без на има наличен яйчников карцином. 


Гинекологичният преглед и ултразвуковото изследване могат само да намерят индиректни признаци за развитие на ендометроиза. Златният стандарт за диагностицирането на това състояние остава директната визуализация чрез лапароскопия и хистологичното потвърждение на взета биопсия или материал.


По време на лапароскопията може да се оцени сериозността на заболяването по разпространението и локализацията на ендометриалните лезии, както и засягането на отделните органи. Съществува класификация въз основна на лапароскопоската находа, но тя има ограничено приложение в клиничната практика, защото стадият често не отговаря на симптомите на пациента.

 
Невинаги е необходимо да се извърши лапароскопия, обаче. Тежката дисменорея, неповлияваща се от обезболяващи без рецепта като аспирин, парацетамол или дротаверин, задебелените и грапави маточни връзки и резултатът от ултразвуково изследване за яйчникова киста са достатъчни за съмнение за ендометриоза. 


В такива случаи лапароскопия с цел диагноза не е необходима преди да се започне медикаментозно лечение. Лапарсокопия обикновено се прилага, когато операторът е готов  да премахне лезиите при положение, че те са еднометриални, защото съществуват данни, че хирургичната намеса води до изчезване на болката при повече от 50% от жените с ендометриоза. 


Следи следващите статии, за да разбереш повече за медикаментозното лечение на еднометриозата.