Ендо-какво?!

Ендометриозата е изключително разпространено гинекологично заболяване, при което тъкан, подобна на тази, която изгражда маточната лигавица – ендометриума, се разпространява на различни локации извън матката. При това под влияние на месечния хормонален цикъл, тези ендометриозни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, отколкото звучи, тъй като създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с потенциално  тежки усложнения. Ендометриозата влошава яйчниковия резерв и намалява броя на яйцеклетките. Създава и имунни проблеми, които пречат на имплантацията на ембриона. В по късна възраст  може да се прояви и с дълго кръвотечение и болки до невъзможност да се изпълняват ежедневните дейности.

Ендо-кой?!


Грешите, ако смятате, че заболяване, за което почти никой не е чувал, е рядко. По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и момичетата в репродуктивна възраст. Всяка десета жена има ендометриоза! Има докладвани случаи и на еднометриоза при мъже, които са били подлагани на анти-ракова хормонална терапия!

Ендо-кога?!

Най-често ендометриозата се установява при жени между 25- и 35-годишна възраст, защото нейният растеж се  осигурява от женските полови хормони, естрогените. Веднъж вече появила се, тя израства с всяко покачване на нивата на тези хормони. Уви, никога в живота не е прекалено рано или прекалено късно да сблъскате с тази диагноза, има описани случаи от 10 до 70 години. Затова, ако имате дъщеря, която влиза в пубертета и има оплаквания от твърде болезнен или обилен цикъл, не я утешавайте, че това е просто женската съдба, а подходете отговорно и я консултирайте със специалист!

Ендо-къде?

Ендометриозата най-често се настанява в малкия таз, около или по половите органи на жената – в яйчниците, фалопиевите тръби, по поддържащите връзки на матката, задната част на влагалището, в пространството между матката и ректума. Ендометриозните огнища обаче невинаги се ограничават само  там – могат да засегнат дебелото черво или пикочния мехур, а макар и в редки случаи са били откривани на най-неочаквани отдалечени места, като жлъчния мехур и бъбреците, по диафрагмата и белия дроб, черния дроб и дори... мозъка. Предполага се, че ендометриозните клетки достигат до тези необичайни локации по кръвен или лимфен път. Ендометриозата има изразено предпочитание към места, в които е някакъв вид травма на тъканите – оперативни белези и шевове, места на хирургични интервенции. Възможно е след оперативно отстраняване на миома или където е разрязана матката при цезарово сечение, на това мястото  да се развие ендометриозно огнище.

От какво се причинява ендометриозата?

Науката все още търси причините за възникване на ендометриозата. Има различни теории и предположения за възможни рискови фактори, като например ретроградна менструация (при нея менструацията изтича и през тръбите в корема на жената), обърната матка, хирургични интервенции в малкия таз, промени в имунитета, наследствени фактори, но те или нямат категорично изяснена пряка връзка с ендометризата или не се установяват при всички засегнати. 


Според някои изследвания жените, които не са раждали, както и тези, при които менструацията е започнала на по-ранна възраст е възможно да са с повишен риск от развитие на ендометриоза. Според някои хипотези началото на ендометриозата датира още от преди раждането – при попадане на ендометриални клетки извън матката по време на вътреутробното развитие, които впоследствие се видоизменят и превръщат в ендометриозни огнища през време на пубертета. Със сигурност, можем да ви успокоим, че ендометриозата не е заразна и не се предава по полов път!

 

Ако искате да научите повече за заболяването заповядайте на 30 март 2019 г. на училище „Майка навреме“ в МБАЛ „Надежда“ с лектор д-р Георги Стаменов. Входът е свободен. Необходимо е предварително записване на www.maikanavreme.bg

 

Информационна кампания на болница „Надежда“ посветена на ендометриозата.
ЕндоМарт. Защото е важно.