Ендометриозата е доброкачествено заболяване, свързано с наличието на еднометриална, функционираща тъкан на атипично място. Ендометриумът е най-вътрешният слой на матката, който претърпява ежемесечни промени, свързани с процеси като пролиферация, секреция, десквамация ( представляваща самото менструално кървене )  и регенерация-възстановяване на ендометриална тъкан.


Когато има наличие на фунционално активен ендометриум, но на атипично място, в него се наблюдават същите физиологични промени. Това води до поява на циклично менструално кървене, което може да се появи в яйчниците, маточните тръби, около матката в малкия таз, или на далечни разстояния- например циклично месечно кървене от носа-епистаксис.


Има различни теории за появата на ендометриоза, но може би най-издържана е метастатичната. Според нея по време на менструация жизнеспособни ендометриални клетки и фрагменти от ендометриални жлези могат да метастазират през венозната и лимфната система на матката до други органи. Тази теория обяснява наличието на ектопичен ендометриум в бял дроб, черва и други.Според своята локализация ендометриозата се дели на генитална и екстрагенитална ( извън половите органи ).


Вътрешната генитална ендометриоза-endometriosis genitalis interna  засяга самата матка. В този случай ендометриална тъкан  се открива в миометриума на матката, който представлява нейният среден - мускулен слой. Състоянието е известно като аденомиоза. В резултат на аденомиозата матката увеличава размерите си и често се появяват по-болезнени, обилни менструации, а понякога и по-продължителни по времетраене.


Генитална ендометриоза може да бъде и външна-endometriosis genitalis externa, засягаща маточните тръби, яйчниците, Дъгласовото пространство (между матката и ректума), дори и маточната шийка. 


Когато са засегнати маточните тръби от наличието на ендометризни огнища в тях те задебеляват и придобиват формата на броеница. В повечето случаи процесът е двустранен. Състоянието се нарича salpingitis isthmica nodosa и води до затруднение при преминаването на яйцеклетката през така задебелените маточни тръби. Наличието на функциониращ ендометриум в маточните тръби крие риск от запълването им с  менструална кръв-хематосалпингс и опасност от изливането на тази кръв в малкия таз.

 

NEWS_MORE_BOX


Когато от ендометриоза са засегнати яйчниците, процесът може да е едностранен, или двустранен. Менструалната кръв от наличието на ектопичното ендометриално огнище в яйчника, води до появата на кисти в него. Кистите могат да достигнат големи размери в зависимост от давността на процеса и  да доведат до болка, дължаща се на преразпъването на  обвивката на яйчника. Когато ендометриозата в яйчника е с продължителност повече от няколко месеца, има вероятност да се „ изконсумира „ нормалната яйчникова тъкан и в последсвие да се стигне до тежки репродуктивни проблеми от намаления яйчников резерв. Доказано е, че при наличие на ендометриозна киста на яйчика е много трудно и почти невъзможно забременяването, поради отделянето на цитокини локално, които нарушават процесите на фоликулогенеза.


На ултразвуков преглед тези кисти изглеждат с нехомогенна структура и  в тях се вижда как „ плуват „ формени ( кръвни ) елементи. Ако се стигне до оператично лечение самата киста е изпълнена с тъмна, хемолизирана кръв, поради което и до днес се използва термина „ шоколадова киста „ дължащо се на макроскопския вид на кистата. Наличието на кисти на яйчника, винаги крие риск от тяхното спукване. При руптурата ( спукването ) се излива голямо количество кръв в коремната кухина, което може да доведе до симптоми на остър хирургичен корем свързани със силна болка и колапс на пациентката.

 

Когато лекарят има съмнение отностно произхода на кистата, тоест дали тя е ендометриозна, или обикновена ( проста ) киста, трябва да се пуснат туморните маркери CA 125, ROMA index, HE4. С най-голяма диагностична стойност за ендометриоза е повишеното количество на туморния маркер CA 125. Освен това обикновената киста на ултразвуков преглед е с хомогенно съдържимо и ако не е с давност повече от три месеца, в повечето случаи лесно се отдава на лечение с прогестеронов препарат, което е невъзможно при ендометриозната киста.

 

Следва продължение...