• Тазова ендометриоза - наличие на ендометриозни огнища най-често върху сакроутеринните връзки (връзките, които прикрепят матката към кръстцовата кост) и Дъгласовото пространство. Наличието им дава тазова болка и дискомфорт по време на менструация и може да е причина за поява на сраствания, фиксирането и имобилизирането на матката, което също би затруднило забременяването. (Към първа част на материала)
  • Ендометриозата на маточната шийка се наблюдава при жени прекарали диатермокоагулация („изгаряне“ на раничка на маточната шийка). Огнищата са малки и често остават скрити ако не се направи колпоскопия.
  • Екстрагенитална ендометриоза - Endometriosis extra genitalis - наблюдава се в белия дроб, пъпа, дебелите черва, пикочния мехур и други.

 

Основните клинични симптоми при гениталната ендометриоза са тазова болка и дисменорея - болезнена менструация, комбинирани или не със смущения в менструалния цикъл, както и стерилитет, или инфертилитет. Безплодието при ендометриоза се дължи на наличието на мощни перитубарни (около маточните тръби) и периовариални (около яйчниците) сраствания и вторичното увреждане на яйчниковата функция. При голяма част от пациентките лекувани по повод на стерилитет се установява наличие на ендометриозно огнище. Понякога жените съобщават и за болки по време на полов контакт (диспареуния), особено около периода на очакваната менструация. Екстрагениталната ендометриоза дава различни оплаквания в зависимост от локализацията ѝ. Когато има огнище в белия дроб, жените храчат кръв в периода на менструация. Когато е поселен ендометриум в дебелите черва, се появяват тъмни изпражнения - мелена. Ако е в пикочния мехур - хематурия (кръв по време на уриниране) съвпадащо по продължителност с наличната менструация и появяващо се циклично - веднъж месечно, което допълнително потвърждава диагнозата. 

 


При съмнение за ендометриоза или при търсене на неясни причини за стерилитет на жените се препоръчва диагностична лапароскопия. Това е процедура, която позволява с помощта на оптична камера да се огледат органите в малкия таз, да се отстранят до колкото е възможно наличните сраствания и да се прецени от специалиста извършващ операцията дали има, или не органична причина за стерилитет от страна на жената. Ако по време на манипулацията се установи наличие на киста съмнителна за ендометриозна тя може да се отстрани, като се отдели капсулата ѝ от околната яйчникова тъкан. Колкото по-дълго време персистира ендометриозата в яйчниците, толкова повече се намаляват шансовете за спонтанна бременност и толкова повече се повишава вероятността за нарушение на яйчниковата функция дори и след остраняването на кистата оперативно.

 

Освен оперативен, има и медикаментозен метод за лечение на ендометриозата. Често двата метода се комбинират за по-добри положителни резултати. Лекарствата, които се използват за лечението на доказана ендометриоза са няколко групи.

 

Първата група са аналози на GnRH хормона (гонадотропин рилизинг хормон). Те блокират хипофизата, тя спира да отделя фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон, както и естрадиол. Лигавицата - съоветно ендометриозните огнища не нарастват, и менструацията спира. Лечението трае между три и шест месеца. Страничните ефекти са като на жените в менопауза - горещи вълни, влагалищна сухота, намалено либидо, както и загуба на калций от костите и временна остеопороза. Доказано е, че след такова лечение е необходима около една година за възстановяване на костната плътност, поради което курсът на лечение със същият препарат не бива да се повтаря по-рано от две години след предхождащия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Втората група лекарства са прогестините, които са сходни с прогестероните, но със значително по-мощен ефект. Ефектът отново е липсата на менструация и курсът на лечение също продължава шест месеца. Страничните ефекти са напрежение в гърдите, задържане на течности и субективно чувство на напълняване, депресии.

 

Към третата група спада един синтетичен препарат (Danazol), който повишава количеството на мъжките хормони за сметка на женските (естрогените). Смята се, че този медикамент унищожава голяма част от ендометриозните огнища. Страничните му ефекти са комбинация от тези на горните две групи с тази разлика, че не води до намаляване на костната плътност, но пък е неподходящ за жени с чернодробни, бъбречни и сърдечни проблеми. Препаратът в днешно време се изписва повече от американските лекари.

 

Четвъртата група са ароматазни инхибитори. Тези лекарства блокират образуването на естрадиол в организма. Страничните симптоми са като на предишните групи лекарства, но в сравнително по-ниска степен. Приемат се ежедневно в таблетна форма отново с продължителност около 6 месеца.

 

Не на последно място в лечението трябва да се отбележи, че забременяването също ще доведе до блокирането на оста хипоталамус - хипофиза-яйчник и ще доведе до намаляване, или унищожаване на ектопичните ендометриозни огнища. Поради тази причина след отстраняване на ектопичното ендометриозно огнище по оперативен път (ако е необходимо ) и след проведен курс на медикаментозно лечение, на жените се препоръчва да забременеят с идеята, че това само ще повиши успеваемостта на проведеното лечението.