Ендометриалната аблация е процедура, която използва топлина, студ или различни видове енергия, за да унищожи тъканта, която покрива матката, с цел намаляване на кървенето по време на менструация

 

Обилната менструация може да се наблюдава по много причини. Има различни методи, използвани за аблация на ендометриума, но всички те включват разрушаване на слой тъкан, който покрива вътрешността на матката. 


 

При тежко и обилно менструално кървене, ендометриалната аблация е по-предпочитания метод спрямо хистеректомията. След процедурата кървенето може да намалее, да спре окончателно и в много редки случаи да няма промяна в характера на менструалния цикъл. 

 

Менструацията се счита за тежка, ако води до анемия, при ежемесечно обилно кървене, продължава повече от 7 дни и пречи при извършването на нормалните дейности.

 

Ендометриалната аблация може да помогне за контролиране на тежката и обилна менструация, когато приемът на медикамнети не носи желания ефект.

 

Процедурата помага като прицелно разрушава и отстранява маточната лигавица. Поради това ендометриалната аблация може да се приложи на жени, които нямат желание да забременеят.

 

Ендометриалната аблация се разполага между хистеректомията и поставянето на спирала по инвазивност при лечението на абнормно маточно кървене. Първи избор при лечение на това състояние трябва да бъда поставянето на вътрематочна спирала, тъй като процедурата е най-малко инвазивна.

 

Преди да се подложат на ендометриална аблация обаче пациентките трябва да бъдат наясно с няколко факта за процедурата. 

 

Жените трябва да са убедени, че не желаят да забременеят. Аблацията уврежда маточната лигавица и след това имплантацията на ембрион би била неуспешна.

 

Аблацията обикновено се извършва след края на менструацията и след предварително извършен кюретаж. Този протокол подобрява видимостта за извършване на техниките по отстраняване на маточната лигавица.

 

Това е обичайна процедура, но все пак тя разрушава тъканта, което означава, че крие рискове от обилно кървене, алергична реакция, руптура на матката или дори увреждане на органи в близост до матката. 

 

Технологията, която превръща здравата тъкан в съединителна тъкан, е проектирана да бъде прецизна, така че само безопасна част от лигавицата на матката действително да бъде унищожена и рисковете да се сведат до минимум.

 

По време на периода на възстановяване, след процедурата пациентките могат да съобщят за болка, която може да бъде копирана с помощта на нестероидни противовъзпалителни средства. Болката отслабва в първите 24 часа след извършване на процедурата. 

 

Препоръчва се след процедурата, жените да се въздържат от полов акт поне седем дни. Леко вагинално кървене или розово течение е допустимо да се забележи в рамките на няколко седмици.

 

Референции:

1. ACOG Committee on Practice Bulletins. ACOG Practice Bulletin. Clinical management guidelines for obstetrician-gynecologists. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17470612/) Number 81, May 2007. Obstet Gynecol. 2007;
2. Kohn JR, Shamshirsaz AA, Popek E, Guan X, Belfort MA, Fox KA. Pregnancy after endometrial ablation: a systematic review. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28952185/) BJOG. 2018;
3. Shilpa D, Flora K, Atiomo W. A survey of preferences and practices of endometrial ablation/resection for menorrhagia in the United Kingdom. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18083167/) Fertil Steril. 2008;