Ектопична е тази бременност, която се развива извън маточната кухина, тоест на нетипично място. По своя характер това е бързо разстройваща се бременност и е сред водещите причини за майчина смъртност в първи триместър на бременността. Средно около 2 % от бременностите са ектопични, като този процент нараства в последните години.

 

Основни причини за поява на извънматочна бременност са:


 

  • Зачестяване на тазово-възпалителните заболявания, които водят до нарушен мотилитет ( подвижност ) на маточните тръби;
  • Ендометриоза особено, когато тя засяга тръбите под формата на salpingitis ishtmica nodosa;
  • Използване на биоактивни вътрематочни песари, които отделят на локално място ( в лигавицата на матката ) прогестини. Вътрематочните спирали намаляват риска от нежелана вътрематочна бременност, но не понижават възможността за развитие на извънматочна такава;
  • Употреба на препарати, които стимулират овулацията за период повече от 6 месеца повишава риска от развитие на хетеротопична бременност. Това е бременност, при която едновременно се развива плоден сак вътре в матката и извън нея. Процентът е нисък;
  • По-голяма дължина на маточните тръби, което е предпоставка за имплантиране на оплодената яйцеклетка в тях;
  • Трансмиграция. Преминаване на оплодената яйцеклетка от едната маточна тръба към другата и имплантирането й в нея. Наблюдава се при възпалителни, или други изменения в маточната тръба;
  • Хирургична стерилизация при жените.

 

Най-често срещаната ектопична бременност е тубарната - в маточната тръба (graviditas tubaria 97-98%), като в зависимост от това на кое място в нея става имплантирането се различават интерстициална (graviditas interstitialis 2%), фимбриална - във фимбриите на маточната тръба (graviditas fimbrialis 5%), истмична (graviditas isthmica 12%), и ампуларна- в най-широката част на маточната тръба (graviditas ampullaris 78%).

 

Останалите проценти на ектопична бременност се разделят на бременност в яйчника, в маточната шийка, в цикатрикс от прекарано Цезарово сечение, или друго оперативно вмешателство в матката и абдоминална бременност - в перитонеалния лист на широката връзка на матката (plica lata).

 

При имплантиране на оплодената яйцеклетка в маточната тръба, концептусът (продуктът на оплождането) не намира подходящи условия за своето развитие, което води до разтройване на бременността. Механизмът на нарушаване на ектопичната бременност зависи от локализацията й, като в зависимост от това се наблюдава тубарна руптура (разкъсване) и тубарен аборт.

 

Когато бременността се развива в истмичната част на маточната тръба, хориалните въси нахлуват дълбоко в мускулатурата на тръбата и нарушават цялостта й. В резултат на това настъпва руптура на маточната тръба (rupture tubae uterinae) и концептусът попада в коремната кухина. Това разкъсване на тръбата е съпроводено с възникване на кръвоизлив в коремната кухина- хемоперитонеум, понеже при разкъсването на тръбата се засягат възходящи клонове на маточната артерия. Състоянието е драматично, съпроводено е с развитието на остър хирургичен корем и налага своевременно оперативно вмешателство.

 

Очаквайте продължението