Контрацептивите представляват медикаменти, които притежават противозачатъчно действие.

 

Често техният прием се свързва с нежелание за бременност, но те могат да бъдат предписвани и при различни нарушения в хормоналния баланс.


 

Традиционните орални контрацептиви се предписват в по-ниски дози, които да доставят определено количество женски полови хормони за период от 21 дни.

 

Четвъртата седмица медикаменти не се приемат, за да се остави време за отделяне на ендометриума.

 

При стандартната 28-дневна схема на менструационния цикъл, активните хормони се приемат в продължение на 21 дни, през което време се наблюдава действието на прогестерон върху ендометриума.

 

През следващите 7 дни се приемат плацебо продукти, които позволяват непротиворечиво естрогенно действие. Тъй като няма инхибиране на фоликул стимулиращия хормон, естрадиолът се произвежда от яйчниците.

 

Това води до растеж на ендометриума, който незабавно се потиска от активните хапчета.

 

Целта на по-продължителната употреба е да се елиминира растежа на ендометриума, като по този начин се предотврати кървенето.

 

Пробивното кървене се дължи на атрофия на ендометриума, а не на отделяне на ендометриума, тъй като няма удебелен децидуализиран ендометриум за отделяне.

 

Продължителният прием на контрацептиви е много ефективен при предотвратяване на нежелана бременност.

 

Освен това отлагането на менструацията, в резултат на приема на тези медикаменти, е полезно при жени, при които симтомите, свързани в менструацията са много тежки, болезнени и предизвикват сериозен дискомфорт.

 

Съществуват още и заболявания, които се влошават по време на менструация, като анемия или ендомитриоза. Следователно при отлагането на това състояние е възможно наблюдаването на значителен положителен ефект сред засегнатите жени.

 

Въпреки изброените позитиви обаче, забавянето на менструацията за по-дълго време може да причини по-висок процент на кървене между менструациите, което обикновено е неудобно или смущаващо за жената.

 

Това се наблюдава по-често през първите няколко месеца на непрекъсната употреба, но с времето е вероятно организмът да се адаптира.

 

При някои жени спирането на цигарите може да предотврати появата на спонтанно кървене. При по-обилно и продължително такова - над 7 дни, е препоръчително посещението при лекар.

 

Различни състояния могат да повишат рисковете при прием на контрацептиви - тютюнопушене, възраст над 35 години, скорошна бременност, нарушения в сърдечносъдовата система, като хипертония или исхемия, рак на гърдата, диабет и много други.

 

Преди започването на приема на контрацептиви по различна схема е силно препоръчителна консултацията със специалист, който да определи подходящия подход за съответния пациент.

 

Референции:

Dr. Liji Thomas, MD, The Effects of Continuous Contraceptive Pill Taking (news-medical.net)