Доц. д-р Илия Карагьозов е специалист акушер-гинеколог и коремен хирург в София с над 25 години опит. Председател е на Българската асоциация по онкогинекология. Приоритет в професионалната му дейност е ранната диагностика на онкологичните заболявания на женската полова система, радикалната онкогинекологична и разширена тазова хирургия.
През 2007 г. въвежда за първи път в страната лазерната ексцизионна хирургия в амбулаторни условия при предракови състояния на женската генитална система (лазерна конизация). 
През 2020 г. оглавява ВИТА Дисплазия център - първата в страната специализирана структура за ранна диагностика и лечение на гениталните предракови изменения на женската полова система.
Ръководи курсове за следдипломна квалификация по колпоскопия и лечение на предрака на женските гениталии.
Разговаряме с доц. Карагьозов по повод Седмицата за превенция на рака на маточната шийка (23 -27 януари).

 

- Доц. Карагьозов, каква е причината за рака на маточната шийка?Основната причина за рака на маточната шийка е продължително развиваща се инфекция от човешки папилома вирус (HPV) в гениталния епител. Канцерогенни са папиломните вируси тип 16 и 18, и още няколко, наречени високорискови типове. Те причиняват  клетъчни промени, наречени дисплазии. От тези дисплазии, или иначе казано предракови състояния, стартира карциномът. 

 

- Колко жени у нас се диагностицират всяка година с HPV и в какъв стадий на заболяването?


Трудно е да се каже с точност, защото националният раков регистър не работи пълноценно. Но може да се каже, че с рак на маточната шийка се диагностицират около 1200 жени годишно. От тях около 65% са в първи и втори стадий, около 30% са в трети и  четвърти стадий, и само около 5% са диагностицираните с предракови изменения – това са дисплазиите. 

 

- Какви други заболявания причинява HPV, освен рак на маточната шийка?


От заболявания, причинени от HPV, са засегнати и двата пола. При жените, освен рака на маточната шийка, категорична свързаност с HPV има при рака на влагалището и вулвата – около 70% от тях се причиняват от същите високорискови папиломни вируси. И при жените, и при мъжете високорискови HPV причиняват 90% от рака на ануса и поне 60% от рака на пениса при мъжете. 75% от рака на гърлото и при двата пола се свързва с носителство и инфекция от високорисков тип папиломен вирус. Вече има и начални данни, че HPV може би причинява и рак на белия дроб. 

 

- Възможно ли е да се предотврати ракът на маточната шийка и всички останали заболявания, предизвикани от HPV и как?


Възможно е. Необходима е организирана дейност в три насоки, които, работещи непрекъснато и в синхрон, водят до постепенно намаляване и дори изчезване на свързаните с HPV карциноми. Първата насока е първичната профилактика с HPV ваксина, която трябва да обхваща оптимално целевите групи. Втората насока е ефективен популационен скрининг с високоспецифичен тест и  третата насока е ранната диагностика и лечение на откритите предракови изменения, от които стартира рака на шийката. 
За първичната профилактика с ваксина в България целевата група са момичетата между 9 и 13 години, които още не са започнали полов живот. В Европа се ваксинират и момчетата, защото, освен страдащи, те са и преносители на папиломни вируси. На практика съществуващата ваксинална програма в нашата страна е с изключително ниско покритие, а популационен скрининг липсва. Последните цитирани данни за страната показаха ваксинално покритие под 5%. Държавата е отделила средства за национална програма, но родителите или не знаят за нея, или отказват да ваксинират децата си. 

 

- Обяснете каква е HPV-ваксината и защо хората няма смисъл да се страхуват?


Ваксините са безвредни и изключително ефективни. Те се мониторират от много години и не показват сериозни странични ефекти, различни от тези на ваксините за всякакви други заболявания, които се използват в света. Многобройни проучвания са доказали ефективността на ваксините. Приложени оптимално и навреме, те сигурно намаляват  риска от развитие на предракови изменения и рак в огромен процент от случаите. В страните, в които такава ваксинационна програма работи с необходимото покритие и синхронно с ефективна скринингова програма, вече се говори за практическо ликвидиране на HPV-свързаният рак като социалнозначимо заболяване. 

 

- Защо България е на 3-то място по заболеваемост от HPV и на 4-то място по смъртност в Европа?


Обобщено казано, причините са три. Първата е парадоксална – можем безплатно да профилактираме с ваксина децата си, но по различни причини не го правим, т.е имаме национална ваксинационна програма, но нямаме оптимално ваксинално покритие. Втората причина е липсата на работещ популационен скрининг за рака на шийката на матката и за други свързани с HPV заболявания, т.е профилактиката е оставена в ръцете на пациентите. Целта на масовия скрининг е да открие сред многото нормални резултати малкото съмнителни и именно тях да насочи към гинеколозите за уточняване. Третата причина се крие в липсата на Регистър на специализирани лечебно-диагностични структури, разпределени на териториален принцип, където жените да потърсят помощ.  Комбинацията от тези причини в крайна сметка определя мястото ни в негативната статистика.

 

- Има ли тестове за онкогенните HPV?


Има достатъчно тестове – и по-стари, и нови. Особено полезни са тези, които определят не само носителството на най-високорисковите типове, а и дават възможност за определяне на индивидуалния риск от развитие на дисплазия, т.нар. триаж. Това помага много на гинеколозите в избора на медицинско поведение. За съжаление тестовете са за сметка на пациентките. Не са много жените, които биха дали например 100 лева за такъв тест, и засега ние го прилагаме избирателно, докато по света се прилага рутинно за скрининг и триаж.  

 

- Какви са практиките в чужбина, които постигат необходимото ваксинално покритие? 


Доброто ваксинално покритие в европейските страни и по света, където съществуват такива програми, се дължи основно на доверието на хората в медицината и в науката. Защото ваксините не са от вчера. С тях има огромен опит и приложението на много ваксини е довело до ликвидирането на изключително тежки заболявания в историята на човечеството. В страните, постигнали оптимално ваксинално покритие, се провеждат редовно  кампании, които информират родителите защо е важно да ваксинират децата си срещу човешки папиломни вируси, наред със всички задължителни ваксини в имунизационния календар, и ги убеждават, че това е полезно за здравето на техните деца. Родителите трябва да са наясно, че ако вземат  решение да не ваксинират децата си, това може да коства здравето и живота  им след години и че отговорността за това ще е тяхна.  

 

- Какви други профилактични мерки се използват в развитите страни?


Чрез различни училищни учебни форми с участие на специалисти и родители децата се запознават  с биологията на човешката сексуалност, научават правилата за отговорно сексуално поведение, подробности за интимната и сексуалната хигиена, полово предаваните болести и начините за предпазване от тях. Информационните кампании по тези проблеми в обществото не трябва да са стихийни и спорадични, а регулярни и постоянни, за да имат дълготраен позитивен ефект. И въпреки всичко, основна роля в този смисъл играят семейната среда и родителите.   
Скоро България трябва да приеме Национален антираков план и по отношение на HPV-свързаната патология. Той предвижда ваксиналното покритие да достигне 90% , скринингът да обхване поне 70% от жените в страната и 90% от диагностицираните с предракови изменения и рак жени да бъдат лекувани навреме и качествено. Няма да стане бързо и лесно, но усилията от всички ни си заслужават. Искрено се надявам това да се случи наистина.