Доброкачествените новообразувания може да имат разнообразен произход – от епителна тъкан, от съединителна тъкан, от кръвоносните съдове. Те представляват разрастване на нормалните за дадена област клетки, без в тях да се откриват белези на промяна в тяхната морфология. При доброкачествените тумори не е установено преминаване към злокачествен процес.
 
Папиломите са кожни образувания, които са сравнително рядко срещани по външните полови органи. Плоскоклетъчният папилом е доброкачествен тумор, който най-често се среща при жени в средна възраст. Неговото разположение е симетрично по лабиите на жената.
 
Хидроаденомът и сирингиомата са тумори, чийто произход е от потните жлези. Хидроаденомът се разполага най-често по вътрешната повърхност на големите лабии. Много често жените нямат оплаквания и образуванието се открива по време на гинекологичен преглед.
 
Сирингиомата най-често се среща при млади жени, около периода на пубертет. Образуванията са малки с размери около 3мм леко надигнати над повърхността на кожата възелчета, които са жълти на цвят. Основните оплаквания на жените с доброкачествени образувания от епителен произход са предимно козметични, при необходимост може да се остранят хирургично.
 
Някой от сравнително често срещаните доброкачествени новообразувания на външните полови органи при жените са свързани с промяна в пигментацията. Лентиго се получава в резултат на увеличаване на меланоцитите – пигментните клетки в епидермиса. Обикновено петната са с големина около 1 – 4мм. 
 
Меланозата е друго доброачествено новообразувание, свързано с натрупване на меланин в епидермиса. Образуваните по-тъмни петна са плоски и техните разери са около 10 см.
 
Невусите – разрастване на пигментните клетки може да имат локализация по външните полови органи. Техните размери обикновено достигат около 1 см.
 
Тумори със съдов произход – това са хемангиомите и лимфангиомите, чиято локализация може да е и по половите органи. Хемангиомите най-често се среща през първата година от живота. Премахването им се извършва чрез лазерна терапия.
 
Лимфангиомите може да са вродени, или да се появят след раждането най-често се срещат при деца до 2 години. Тяхната поява след раждането много често се свързва с травма на гениталиите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По външните полови органи може да се образуват доброкачествени новообразувания, които да произхождат от гладкомускулната тъкан и съединителната тъкан. Миомите на външните полови органи са често срещани, чието разположение е по повърхността на големите лабии.
 
Поради наличието на мастна тъкан в областта на гениталиите друго доброкачествено новообразувание е липомът. Освен мастна тъкан в състава на липомите може да участва и съединтелна тъкан. Най-често се среща при жени след 30-годишна възраст. Формирането на меки неболезнени образувания не е свързано с болезненост.
 
Миобластомът също е доброкачествен тумор, чийто произход е от съединителната и гладкомускулната тъкан. Най-често новообразуванието се разполага по повърхността на големите лабии. Миобластомът представлява малки образувания с размери около 3 см, които може да са разположени по-повърхностно или в по-дълбоките слоеве на епидермиса.
 
Усложненията, до които може да доведат доброкачествените новообразувания на гениталиите, са поради техния растеж. Натискът, който оказват на тъканите около тях, може да доведе до чувство на болка. Кръвоизливите са друго усложнение, което е често оплакване отстрана на жените. Доброкачествените новообразувания на външните полови органи много често са свързани с козметичен дискомфорт, което налага тяхното премахване.