Доброкачествените образувания на гърдата произхождат най-често от епителната тъкан, но е възможно първоизточникът им да бъде и друг тип клетки. С най-голямо значение са фиброаденомът и интрадукталният папилом. Филоидният тумор, въпреки агресивния си растеж, се причислява също към тази група новобразувания.

 

1. Фиброаденом


Фиброаденомът е плътен и добре ограничен от околната тъкан, подвижен доброкачествен тумор. Основната му компонента са епителни клетки. По-често се развива при чернокожи жени. Най-често диагностицирането на фиброаденома става между 25-30-годишна възраст.

 

В повечето от случаите фиброаденомът е единичен. Понякога може да бъде и множествен. Хормоночувствителен тумор е, което обяснява бързото му нарастване по време на бременност и прием на хормонални контрацептиви, както и зависимостта му от менструалния цикъл (поради промяна в нивото на женските хормони). Макроскопски туморът представлява белезникав и налобен възел с размери 1-2 сантиметра. Понякога достига размери до 20 сантиметра и се нарича гигнатски фиброаденом. На микроскопско ниво се различават две форми: периканаликуларна и интраканаликуларна.

 

При откриване на фиброаденом е необходимо периодично проследяване на развитието му– клинично и чрез ехографски преглед. Прогнозата за пациентката е добра. Туморът няма малигнен потенциал (не преминава в злокачествено образувание), но поради епителната си компонента е необходимо повишено внимание - особено за жени в менопауза. Ако фиброаденомът нараства бързо, се предприема оперативно отстраняване.

 

2. Ювенилен фиброаденом

Ювенилният фиброаденом е бързорастящ, често двустранен тумор, наблюдаващ се при млади момичетa във възрастта около пубертета (11 – 18 години). Образуванието е изградено от епителни и съединителнотъканни компоненти. Развитието му се свързва с няколко фактора – поява на менархе (първа менструация), бременност, прием на хормонални контрацептиви.

 

 Oплакванията са най-често от болка с гърдите и асиметрия във формата и големината им. Лечението е оперативно. Много често фиброаденомите се появяват отново.

 

3. Филоиден тумор

 

Филоидният тумор се среща рядко. Най-често се диагностицира около менопаузата. Характеризира се с бавен начален растеж и последващо бързо развитие, при което може да достигне големи размери – около 10-15 сантиметра.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Основните оплаквания на жената са дискомфорт или болка, асиметрия във формата на гърдата. Палпаторно образуванието е мековато, а кожата над него може да бъде разязвена. На базата на хистологичния си строеж филоидните тумори се разделят на доброкачествени, гранични и злокачествени. Определянето на вида на тумора е от съществено значение за лечението на пациентката.

 

При малки тумори – под 3 сантиметра, се извършва квадрантектомия (премахва се една част от гърдата). При по-големи размери е препоръчителна мастектомия – цялостно отстраняване на млечната жлеза. Ако туморът е от злокачествения тип, той метастазира по кръвен път до белите дробове. Затова - тъй като туморните клетки не метастазират по лимфните съдове, при липса на показания хирургично отстраняване на лимфни възли около гърдата не се извършва. След проведено лечение филоидният тумор може да рецидивира.

 

4. Интрадуктален папилом

Интрадукталният папилом е доброкачествен тумор, произхождащ от епителните клетки на каналчетата на млечната жлеза. Разделя се на единичен и множествен. Има дървовидна форма и засяга предимно възрастни жени.

 

Клинично може да протича безсимптомнно или с оплаквания от спонтанна или след притискане кървениста секреция от зърното, придърпване на ареолата и напипваща се формация под нея.

 

Лечението на интрадукталния папилом е оперативно. Прогнозата за пациентката е добра, тъй като единичните папиломи нямат малигнен потенциал.