Много често ендометриозата се развива в тялото под шапка „невидимка“, тя стартира своето развитие без абсолютно никакви симптоми. Когато пък симптоми има, те често пъти се подценяват и пренебрегват от жените, което води до един от главните проблеми с това заболяване – твърде късното поставяне на диагнозата. Това отнема години изгубено време, в което разпространението и развитието й са можели да бъдат забавени и да се избегнат по-сериозни усложнения. Всяка трета жена с ендометриоза е преминала през кабинетите на повече от трима специалисти, преди да й бъде поставена правилната диагноза.

 

Изключително болезнена менструация


Нормално е месечният цикъл да е съпроводен с болка. Не е нормално тази болка да е толкова силна, че да ви пречи да водите обичайния си начин на живот. Ако в „тези дни“ ви се налага да посягате към силни болкоуспокояващи, или дори да отсъствате от училище или работа, потърсете консултация със специалист – може причината да е ендометриоза.

 

Болка по време на полов акт

Когато по време на секс удоволствието се засенчва от усещане за болка, това може да е се дължи на наличие на ендометриозни лезии по задната стена на вагината или долната част на матката. Не се срамувайте и притеснявайте да споделите тези оплаквания със специалист, който да установи причината за оплакванията ви.

 

Проблемно забременяване

Начините, по които ендометриозата пречи на забременяването са различни и невинаги докрай изяснени. Ендометриозата невинаги води до проблеми с репродукцията, но според различни проучвания между 35 и 50% от жените, страдащи от заболяването, не могат да забременеят без медицинска помощ. 

 

Обилен или продължителен цикъл

Обилното и продължително менструално кръвотечение може да бъде симптом на различни гинекологични патологии. Една от най-честите причини – наличие на миоми в матката – нерядко е съпроводена и от ендометриозни огнища. Ако менструалното ви кървене е толкова обилно, че имате редовни притеснения дали използваните санитарни материали ще бъдат достатъчно надеждни, или продължава повече от 3-4 дни, потърсете специалист, който да установи причината и да назначи подходящо лечение.

 

Тазова болка извън цикъла

Болката ниско долу в корема и кръста по време на цикъл е позната на всяка жена. Когато обаче тя не си отива с края на менструацията, а ви съпровожда постоянно, непременно трябва да потърсите причината за нея с помощ от специалист. Хроничната тазова болка може да бъде симптом на много и различни заболявания, сред тях много често „виновник“ се оказва ендометриозата. 

 

Подуване, запек, диария

Ако страдате от симптоми на дразнимо дебело черво, които не се дължат на друго заболяване, може причината да са ендометриозни лезии! В този случай временното облекчаване на симптомите с лекарства без рецепта с хранителни режими няма да помогне – търсете навременно установяване на причината с помощта на специалист!

 

Тревожност и депресия

Голяма част от жените с ендометриоза страдат от тревожност и депресия – предвид начина, по който заболяването може да смути нормалния начин на живот и дори най-баналните ежедневни активности, негативното отражение върху психичното здраве далеч не е неочаквано. Възможно е обаче тази връзка да е много по-директна, тъй като има данни, че ендометриозата може да предизвиква биохимични изменения в работата на централната нервна система.

 

Не подченявайте знаците, които тялото ви дава! Ако имате 4 или 5 от тези оплаквания, може да имате тайна гостенка – ендометриоза!

 

Тежестта на симптомите и тежестта на ендометриозата нямат връзка!

Възможно е изключително силни оплаквания да се предизвикват от лека форма на ендометриоза, както и тежка ендометриоза да се развива с години без никакъв външен знак! Общото е, че  няма безобидна ендометриоза – нелекувана или лекувана по неподходящ начин, ендометриозата може да доведе до сериозни усложнения! Редовните прегледи при специалист са най-малкото, което дължите на себе си и близките си!

 

А как да разбера дали наистина е ендометриоза?

Няма кръвни тестове за ендометриоза. Рутинната цитонамазка не дава никакви данни за това имате ли ендометриоза или не. Образната диагностика не винаги е достатъчно надеждна - гинекологичният преглед с ултразвук, и дори компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс могат да бъдат насочващи, но единственият категоричен начин да се диагностицира еднозначно наличието и степента на ендометриозата е лапароскопски оглед на вътрешните органи. При това е желателно да се вземе биопсия от засегнатата тъкан за хистопатологичен анализ, който да потвърди, че се касае за ендометриоза. Не се плашете от лапароскопската интервенция – това е минимално инвазивна процедура, която ще ви отнеме само ден, но извършена от опитен специалист може да даде ясен отговор на причината за състоянието ви и да постави основа за по-нататъшно правилно лечение.

 

Ендометриозата... Рак ли е?

Ендометриозата често се сравнява с рак, поради начина, по който се разпространява и развива, както и поради това, че подобно на някои видове рак е хормонално зависима. За разлика от рака, обаче, ендометриозата е доброкачествено заболяване – ендометриозните огнища могат да направят живота нетърпим, но няма да убият. При поставянето на диагнозата много жени задават въпроса дали ендометриозата може да се превърне в рак. Понастоящем има данни, че при пациентки с ендометриоза има повишаване на риска от развитие на рак на яйчниците... с 1 (един) %! Въпреки това, при наличие на формации в яйчника, е много важно те да се следят редовно, и при необходимост да се проведат допълнителни изследвания, за да се отхвърли вероятността да се касае не за ендометриоза, а за карцином.

 

Ако искате да научите повече за заболяването заповядайте на 30 март 2019 г. на училище „Майка навреме“ в МБАЛ „Надежда“ с лектор д-р Георги Стаменов. Входът е свободен. Необходимо е предварително записване на: www.maikanavreme.bg