Болезнената менструация (дисменорея) е склонна да достигне своя връх доста скоро след пубертета, така че ако менструацията ви става по-болезнена с напредване на възрастта, е необходимо да посетите акушер-гинеколог.

 

Дисменорея е терминът, използван за описване на болезнена менструация.


 

Менструалната болка от първата менструация или малко след нея и без конкретна причина е известна като първична дисменорея.

 

Менструалната болка, причинена от определени репродуктивни нарушения, като ендометриоза, аденомиоза или фиброиди, е известна като вторична дисменорея.

 

При първична дисменорея маточната лигавица произвежда хормоноподобни вещества (простагландини), които карат мускулите на матката да се свиват силно, причинявайки болка и намалявайки притока на кръв към матката. Има различни видове простагландини, произвеждани в цялото тяло, но простагландин F2X е отговорен за болката по време на менструация.

 

Жените на всяка възраст могат да съобщят за болезнени периоди и някои жени откриват, че болката по време на менструално кървене намалява след бременност и раждане.

 

Симптомите на дисменорея могат да включват:

 • Болка ниско в корема, която може да се разпространи в долната част на гърба и краката;
 • Болка, която е схващаща или изпитвана като постоянна болка, или комбинация от двете.

 

Обикновено болката започва с първия ден от менструацията или по-рано, като първите 24 часа може да са най-болезнените.

 

Дисменореята може да бъде свързана с главоболие, гадене и повръщане, храносмилателни проблеми (като диария или запек), припадък. Други често срещани симптоми са предменструални оплаквания, като чувствителни гърди и подут корем, които могат да продължат през целия период.

 

Болка, която продължава след първите 24 часа обикновено има тенденция да отшуми след два или три дни.

 

Причини за първична дисменорея?

Жените с първична дисменорея са склонни да имат повишени нива на простагландини, които причиняват по-интензивни контракции на матката от нормалното. Причината за повишените простагландини не е известна.

 

Какво лечение се прилага при първична дисменорея?

Жените с дисменорея се нуждаят от задълбочен медицински преглед, за да се уверят, че менструалната им болка не е причинена от определени репродуктивни нарушения като ендометриоза или фиброиди.

 

Възможностите за лечение на дисменорея могат да включват:

 • Болкоуспокояващи лекарства, като парацетамол.
 • Лекарства, които инхибират простагландините, като ибупрофен или други противовъзпалителни лекарства.
 • Редовни упражнения и внимание към цялостната физическа форма.
 • Поставяне на бутилка с гореща вода върху корема, топлината отпуска маточната мускулатура.
 • Техники за релаксация.
 • Перорален комбиниран контрацептивен медикамент, който намалява простагландините и следователно намалява болката.

 

Причини за вторична дисменорея?

Някои от причините за вторична дисменорея включват:

 • Ендометриоза - клетките, покриващи матката, могат да се преместят в други области на таза, но те действат различно, причинявайки силна болка по време на менструация
 • Фиброиди – доброкачествени тумори, съставени от мускули и тъкани, могат да растат вътре в матката и се смята, че са засегнати от половите хормони. При по-голямата част от жените миомите са асимптоматични (не причиняват симптоми)
 • Аденомиоза - наличието на ендометриални клетки, растящи в мускулните слоеве на матката. Аденомиозата е трудна за лечение.

 

Източници:

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menstruation-pain-dysmenorrhoea
https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/d/dysmenorrhoea/