Кюретажът е хирургична процедура, при която шийката на матката се разширява (дилатира) и се вкарва тънък инструмент в матката. Този инструмент се използва за отстраняване на тъкан от вътрешността на матката (кюретаж).

 

Кюретажът може да се използва като диагностична и терапевтична процедура за необичайно кървене.


 

Процедурата може да се извърши с цел определяне причината за необичайно или прекомерено маточно кървене, за откриване на злокачествени заболявания или като част от изследване за семейно планиране (при невъзножност за забременяване).

 

Причините за необичайно кървене включват наличието на анормални тъкани като фиброидни тумори (доброкачествени тумори, които се развиват в матката или миоми), полипи или рак на еднометриума или маточното тяло.

 

След такъв тип процедура тъканите задължително се изследват хистологично.

 

Абнормното маточно кървене също така може да се дължи на хормонален дисбаланс (нарушени нива на естроген и прогестерон), особено при жени, наближаващи менопауза или след менопауза.

 

Както при всяка хирургична процедура и тук могат да възникнат някои усложнения.

  • Обилно кървене;
  • Инфекция;
  • Перфорация на стената на матката или червата. Това е много рядко срещано усложнение. По-често се случва по време на бременност, когато матката е по-мека. Повечето маточни перфорации зарастват от самосебе си, без да е необходимо допълнително лечение. Евентуални рискове възникват, ако е перфориран и кръвоносен съд, което води до голям кръвозилив;
  • Формиране на сраствания след процедурата вътре в маточното тяло. По-често се срещат след аборт.

 

Понякога това може да доведе до менструални болки, проблеми със зачеването. Лечението е хормонално за стимулиране на реепитализацията на матката и оперативно за премахване на плътни сраствания.

 

Преди абразиото пациeнтката не трябва да е приема вода или храна поне в последните 6 часа. Самата процедура отнема около 15 до 30 минути. Пациентката може да се постави под обща или локална анестезия, като в повечето случаи се предпочита краткотрайна обща анестезия.

 

Започва се с дилатация на маточната шийка чрез въвеждане в цервикалния канал на тънки цилиндрични инструменти, като техния размер постепенно се увеличава до достигане на необходимата дилатация.

 

След това през цервикалния канал в матката се въвежда друг инструмент, с който се отстранява тъканта, покриваща вътрешната ѝ част (лигавица, ендометриум). Това може да стане механично или с помощта на вакуум.

 

Обикновено след процедурата пациентката може да се прибере в рамките на няколко часа. Възстановяване на повече от редовните дейности става след един или два дни. Болката обикновено е лека. Може да се наблюдава зацапване или леко кървене.

 

Трябва да се информира лекуващият лекар, ако пациентката забележи обилно кървене от влагалището, висока температура, болка в корема, секреция с неприятна миризма от влагалището.


След кюретаж се образува нова лигавица и следващият менструален цикъл настъпва в редовно време.

 

Докато шийката на матката не се върне към нормалния си размер, бактерии от влагалището могат да навлязат в матката и да доведат до инфекция.

 

Референции:

Ametican College ot Obstetricians and Gynecologists 2022