- Крият ли риск вагиналните гъбични инфекции при бременност и как се третират тогава?
 
Бременността всъщност е предразполагащ фактор към развитие на кандидоза, тъй като се променя pH на влагалището, флората му е съвсем различна. Жените, които страдат от хронична кандидоза, когато забременеят, тя се изостря. Това е правило. 
 
При бременните, разбира се, също предпочитаме пробиотици, ако е възможно. Когато е необходимо, използваме и антимикотични препарати, но след 12 гестационна седмица, тъй като те са условно забранени през бременността. При тях е важно да се прецени кога да бъдат използвани и кога не. 
 
Тъй като има вече и много жени, които по принцип са резистентни към употребата на каквито и да е медикаменти по време на бременност, за тях оставяме пробиотиците и някакви алтернативни начини за терапия, извън антимикотиците. 
 
По време на бременност жените доста често настояват и да бъдат изследвани, а и ние винаги правим микробиология на вагинален секрет около 16 гестационна седмица, дори и жената да няма оплаквания. И често в тези микробиологии могат да се изолират най-различни микроорганизми, но най-често изолираме кандида. 
 
Естествено, взимаме мерки, но не е страшно да има някакво съдържание на спори на кандида във влагалището. Това по никакъв начин няма да застраши бременността или да стане повод за преждевременно раждане. Инфекциите като цяло обаче по време на бременност не бива и съвсем да се неглижират, защото анаеробната инфекция например, може да бъде причина за преждевременно раждане
 
Трябва да се преценява кога е необходимо да се вземат спешно мерки и кога няма причина за тревога. 
 
- Как можем да се предпазим от развитието на вагинална гъбична инфекция?
 
Всякакви ситуации, в които организмът е подложен на стрес, предполагат и отпадане на имунитета и промяна в микрофлората, не само вагиналната, а изцяло микрофлората на организма. Това може да доведе до всякакви проблеми, включително и до такива инфекции. 
 
Ползването дори на бельо от изкуствени материали крие риск. Всеки един фактор, който допринася за промяна на pH и нарушаване целостта на лигавицата на перинеума, би могла да бъде предразполагащ фактор към вагинални кандидози
 
Не бива да се забравя и начинът на хранене, като отново можем да споменем повишения риск при консумацията на въглехидрати, както и промяната на теглото. При жените, които са на много тежки диети, отразяващи се на имунитета, също има повишен риск от развитие на тази инфекция
 
Така че, всяко едно нещо, което нарушава един нормален ритъм на живот, може да бъде рисков фактор. И колкото повече такива фактори съберем, толкова по-лесно става развитието на инфекцията. В тези случаи можем да очакваме и рецидивирането ѝ, което означава, че има голяма грешка в начина на живот на даден човек. 
 
- Кои са основните насоки по отношение на интимната хигиена? Трябва ли да се използва измиващ продукт за интимна грижа? Какъв трябва да бъде той?
 
Използването на дамски превръзки по време на менструация би могло да е предразполагащ фактор към развитие на кандидоза. Има такива, които са по-неподходящи за употреба и съдържат силиконови и изкуствени материали. Памучните превръзки са по-добри за ползване при жени, които имат подобни оплаквания. 
 
Тези, чиято кожа е по-чувствителна, са по-податливи към развитие на гъбична инфекция. В това число влизат жените, при които кожата е много светла и склонна към алергии, слънчеви изгаряния, инфекциозни процеси. Сред тях кандидозата се среща много по-често, отколкото при останалите.
NEWS_MORE_BOX
 
Друга често срещана грешка е прекаляването с честотата на ползване на интимните препарати дневно. Има и дами, които си правят промивки по най-различни поводи без абсолютно никаква нужда. По този начин тотално се нарушава микрофлората на влагалището и могат да се развият много тежки кандидози или смесени инфекции. 
 
В такива случаи ние предпочитаме да се изключат дори препарати за интимна грижа и да се ползва отвара от смрадлика или гелове без измиващ препарат, предназначени за хора с атопични дерматити. Те са съвсем щадящи. 
 
Смрадликата е чудесна за лечение на всякакви външни изяви на кандидозата – в случаите, когато не е желателна употребата на препарати. Смрадликата е подходяща и за девойки, които все още не ползват глобули и не водят полов живот
 
По отношение на продуктите за интимна грижа, основната съставка, която трябва да търсим в тях, е млечната киселина. Тези продукти обаче не бива да се използват продължително време. Трябва да се ползват по-неутрални препарати за интимна грижа. Това е по-верния начин, отколкото непрекъснатото използване на такива с ниско pH
 
Жените в България са с добра хигиена и рядко срещаме тежки инфекции. Те обикновено са свързани с някакви продължителни боледувания, прием на антибиотици. Вече значително понамаляха случаите на остра кандидоза, тъй като доста от колегите от другите специалности при предписването на антибиотици, дават и пробиотици или антимикотици директно.