Честото уриниране може да засегне жените по много причини. 

 

При всеки човек честотата на уриниране варира в различни граници, но като цяло за нормално се приема честота на уриниране от 6 до 8 пъти дневно за едно денонощие.


 

Въпреки, че много често се споменават заедно честото уриниране и инконтиненцията, трябва да бъдат разграничавани. Инконтиненцията означава неволното изпускане на малко количество урина. 

 

Какво причинява често уриниране при жените?

Навиците, медицинските условия и определени ежедневни обстоятелства могат да доведат до този симптом.

 

1. Твърде много течности

Ако приемате повече течности, отколкото е необходимо на тялото ви, е съвсем естествено да уринирате по-често. Нуждите на тялото от хидратация се различават в зависимост от нивото на активност и околната среда. Но ако уринирате по-често, първо трябва да изключите увеличения прием на течности.

 

2. Алкохол, кофеин и други диуретици

Всеизвестен факт е, че диуретиците карат да уринираме по-често от нормалното. Алкохолът и алкохолните напитки (бира, вино) както и кофеиновите напитки  са известни естествени диуретици. Изкуствените подсладители също имат диуретичен ефект. Като диуретици действат и кисели храни и напитки, както и цитрусови плодове или домати. 

 

Ако консумирате някои от изброените по-често от обикновено е нормално да уринирате по-често.

 

В допълнение, някои лекарства, използвани за лечение на артериална хипертония, имат диуретични странични ефекти.

 

3. Инфекция на пикочните пътища

Повечето жени имат поне една инфекция на пикочните пътища в даден момент от живота си. Инфекциите на пикочо-половата система се наблюдават, когато бактерии „населят” части от пикочната система като пикочен мехур, уретра и бъбреци.

 

Освен често уриниране, признаците на инфекция включват усещане за парене и болка по време на уриниране, натиск или дискомфорт в гърба или около таза и треска.

 

4. Вагинит

Има няколко причини за това често срещано състояние -  в повечето случаи причината е някакъв вид инфекция. Заедно с гениталната болка и дискомфорт, честото уриниране може да бъде друг издайнически признак на вагинит.


Други симптоми са парене или сърбеж, както и вагинално течение с неприятна миризма.

 

5. Свръхактивен пикочен мехур

Състояние, при което пикочният мехур се изпразва по-често от необходимото. Честото уриниране е съпроводено с внезапни неконтролируеми позиви за уриниране. Състояние се среща по-често при възрастни хора.

 

6. Интерстициален цистит

Среща се, когато мускулите в и около пикочния мехур се раздразнят. Точната причина за това не е напълно изяснена. Състоянието засяга по-често женския пол.

 

7. Камъни в пикочния мехур

Подобно на камъните в бъбреците, камъните в пикочния мехур се появяват, когато минерали в урината увеличат концентрацията си. Други симптоми издаващи наличието на конкременти в мехура са болката и дискомфорта ниско в корема, както и паренето по време на уриниране.

 

8. Бременност

Разширяващата се матка оказва натиск върху пикочния мехур, което от своя страна кара пикочния мехур да се изпразва по-често. Това не е необичайно за бременността.

 

9. Стрес и безпокойство

Честото уриниране понякога може да бъде отговор на чувство на тревога или нервност. Всъщност, не е ясно защо, но това може да бъде естествена реакция на организма към неблагоприятната среда извън вашето тяло.

 

10. Ниски нива на естроген

Естрогенът е женски полов хормон, но също така той играе роля в поддържане стените на пикочния мехур. Това означава, че ако нивата на естроген са ниски (по време на менопауза) е много възможно да съобщите за често уриниране, тъй като пикочният мехур се чувства притиснат. 

 

11. Диабет

Честото уриниране може да е признак както за диабет тип 1, така и за диабет тип 2. При диабет тялото ви не може да регулира правилно нивата на кръвна захар. В резултат на това тялото ви се опитва да се отърве от нея, което обяснява защо честото уриниране е ранен признак на заболяването.